Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Neumu trenutno odmara oko 15 000 gostiju, popunjeni svi smještajni kapaciteti

Preuzmite sliku

U Neumu se trenutno odmara oko 15.000 gostiju većinom domaćih i dijaspora, a ima i gostiju iz regije, kazao je Feni neumski načelnik Dragan Jurković, naglasivši pritom kako su svi smještajni kapaciteti u tom jedinom bh. gradu na moru u cijelosti popunjeni.

– Trenutno je u Neumu oko 15.000 ljudi, recimo, iako je teško dati tačne podatke i brojke u ovom trenutku – kazao je Jurković i dodao kako je početak sezone bio kao nikada dosad i da sezona nikada ranije nije krenula.

Po njegovim riječima, postojala je mala stagnacija početkom maja, ali već prošle sedmice veliki broj turista je pristigao u Neum.

 • – Za razliku od prijašnjih godina, imali smo raniji početak sezone. Što se tiče popunjenosti kapaciteta, ona se kretala od 60 do 80 posto do sredine srpnja, a sada je to i do 100 posto – ističe neumski načelnik.

  Upitan koliko je to više u odnosu na prethodnu godinu, a manje u odnosu na 2019., kazao je kako, kad se gleda špica sezone, nema mnogo rizike ni od 2019., ni od prošle godine.

  – Ako gledamo ovaj period od sredine srpnja, mislim da je popunjenost u Neumu uvijek ista. Maksimalna popunjenost u tom središnjem dijelu turističke sezone, i tu mislim da nema mnogo razlike ni od 2019. godine, ni od prošle godine – naglasio je.

  Podvukao je da se statistički podaci analiziraju na kraju turističke sezone, kada će se točno znati koliko je noćenja ostvareno.

 • Što se tiče gostiju, kazao je kako u Neumu odmaraju većinom domaći gosti i dijaspora, a da ima i gostiju iz regije.

  – Gostiju iz regije ima, iako ne u onoj mjeri u kojoj je to bilo prošle godine. Od naših hotelijera doznajemo da je veliki broj gostiju iz Srbije koji su se vratili u Neum i ovog ljeta – kaže Jurković.

  Na pitanje koliko se u prosjeku gosti zadržavaju u Neumu i ima li ih više u hotelima ili privatnom smještaju, naglašava kako su u Neumu trenutno gosti koji ostaju više dana te da je ovo sada period kada je popunjen i privatni smještaj i hoteli.

  Napominje da je do sredine srpnja privatni smještaj bio popunjeniji, ali da ni hoteli nisu previše zaostajali.

  Po ocijeni neumskog načelnika predsezona i postsezona dosta su ugrožene epidemijom i tu, kako kaže, sve diktira kakvo će biti stanje s koronavirusom.

  – Sigurno da će cijela situacija s koronavirusom utjecati na sezonu u Neumu, kao i u cijelom svijetu te da to ne može biti ‘normalna’ sezona kao npr. 2019. Međutim, mislimo da će Neum ipak ostvariti dobre rezultate nakon ove turističke sezone – zaključio je Jurković.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje