Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Neum uplovio veliki kruzer “Bollete” sa više od hiljadu putnika

Preuzmite sliku

U Neum je rano jutros nešto prije 7:00 sati uplovio kruzer “Bolette” u kojem se nalazi više od hiljadu putnika. Sa dužinom od 237 metara riječ je o najvećem brodu koji je uplovio u Neumski akvatorij.

Brod je na kružnom putovanju od Bahama, ima 12 paluba i može primiti 1.380 putnika. Riječ je također o prvom brodu koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

U Neumu će se brod zadržati narednih 14 sati, a prema planu iz ovog bh. grada na moru će isploviti u 21:00 sat.

Air Draft ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća visina dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara. Bruto tonaža broda je preko 62.000 BRT, a gaz 8,1 metara.

Iako je dolazak kruzera jedna vrsta reklame za Neum i promociju turizma, vlasti u ovom gradu negoduju zbog uplovljavanja ovog broda na bh. more.

Naime, kako javlja novinarka N1 načelnik Neuma, Dragan Jurković je rekao da će se ispitati ko je dao dozvolu da kruzer uplovi u ovaj bh. grad s obzirom na to da je, prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH donijelo odluku da brodovi ne smiju prelaziti u Neumski akvatorij.

Na istom mjestu su se okupili i mještani koji nisu nimalo radosni zbog uplovljavanja kruzera i mirnim protestnim okupljanjem su poručili da se na ovaj način ugrožava ekosistem te poručili da je Neum biser i da treba čuvati bh. more.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,