Petak, 6. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U najbrojniju školu u BiH kreće preko 1200 školaraca

Ovog ponedjeljka učenici širom BiH sjest će u svoje školske klupe. Tokom ljeta, u većini škola nije se mirovalo. Uređivali su se objekti, dvorišta, dvorane, učionice… sve kako bi djeca spremno dočekala početak nove školske godine.

Ekipa Večernjeg lista posjetila je središnju osnovnu školu u Posušju, onu Ivana Mažuranića, najbrojniju u BiH. Pred početak nove školske 2017/2018. i u ovoj školi uređuje se i radi, a sve kako bi nastava krenula bez ikakvih teškoća. Stoga, kako bi provjerili situaciju, porazgovarali su s ravnateljem škole Zvonimirom Širićem.

– Ono što mnoge zanima jest broj osnovaca u novoj školskoj 2017/2018. godini pa što se tiče te statistike, u središnju školu kreće 1220 školaraca devetogodišnjeg obrazovanja. U područnoj školi Batin nešto je manje učenika – 24, kao i u Vinjanima – 39. U područnoj školi Čitluk broj osnovaca je uglavnom stabilan, a njih je ukupno 50. No, mala škola u brdskom Tribistovu je sve malobrojnija. Lani ih je bilo četvero, a u novoj školskoj godini samo dvoje. To je raseljeni kraj, kao i neka druga posuška sela gdje je broj osnovaca u padu pa se male škole i zatvaraju – Zaušje, Zavelim i Podbila, naglasio je ravnatelj Širić.

Prema pedagoškim standardima, posuška gradska škola se treba dijeliti zbog ogromnog broja učenika, na čemu se već radi. Gradi se nova škola koja nosi ime posuškog velikana fra Petra Bakule. Pristiglo je i 500 hiljada kuna pomoći Vlade RH za radove na fasadi.  Posebno je istaknuo kako svi zajedno u pomalo teškim uvjetima ostvaruju zapažene rezultate u nastavi sa 135 zaposlenih, ali i na brojnim natjecanjima, što “krasi” školu hiljadama priznanja, zahvalnica i pehara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje