Petak, 7. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. obnovljena državnost BiH

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) prvi put je zajedalo na današnji dan, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. 

Na zasjedanju su izabrana 172 vijećnika. Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, doktorom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U rezoluciji, koja je glavni dokument, između ostalog ističe se da “narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo, ZAVNOBiH, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih.”

Na drugom zasjedanju u Sanskom Mostu, od 30. juna do 2. jula 1944. godine, ZAVNOBiH se konstituira u vrhovno zakonodavno i izvršno narodno predstavničko tijelo, u najviši organ državne vlasti Bosne i Hercegovine, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

Ovom, kao i nizom drugih odluka, “BiH je ostvarila vijekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, obezbijede svoj slobodan razvitak”.

Time je BiH obnovila svoju državnost po prvi put nakon pada srednjovjekovne bosanske države 1463. godine, odnosno nakon tačno 480 godina, piše Fena.

Svim građanima Bosne i Hercegovine želimo sretan Dan državnosti!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje