Utorak, 22. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Mostaru izloženi eksponati vojne građe iz Prvog svjetskog rata (FOTO)

Povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, večeras je u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru svečano otvorena izložba 1918. – 2018., s bogatom zbirkom eksponata vojnog karaktera iz perioda Austro-Ugarske Monarhije na prostoru BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače i Udruženjem “Werk” javnosti je predstavljena privatna kolekcija Manuela Martinovića, koja je građe vojnog karaktera iz perioda Austro-Ugarske Monarhije na prostoru Bosne i Hercegovine.
“Građu za ovu izložbi prikupljao sam 30 godina”, kaže kolekcionar Manuel Martinović za Anadolu Agency (AA).

Namjeravao je, kako ističe, izložbu otvoriti prije četiri godine i s njom obilježiti 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, ali iz tehničkih razloga nije bilo moguće. Stoga je, otvaranjem bogate riznice eksponata koje je vrijedno skupljao tri desetljeća, svečano je, nakon 100 godina, obilježio kraj Prvog svjetskog rata.

Kroz određene primjere historijskog oružja, numizmatike, medaljarstva i ostale građe, posjetitelji imaju priliku percipirati događaje koji su se odvijali u ratnom period od 1914. – 1918. godine na prostorima Bosne i Hercegovine.

Direktor Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović ističe kako je riječ o veoma značajnoj izložbi s velikim brojem eksponata iz perioda Austro-Ugarske Monarhije na prostoru BiH.

“Riječ je o fotografijama, novinskim člancima, vojnim mapama iz tog vremena, različitim oružjima i oruđima kojima su se služile zaraćene strane u Prvom svjetskom ratu. Naglasio bih da dominiraju artefakti koji su pripadali Austro-ugarskoj vojsci, ali također zastupljene su i sve druge vojske koja su sudjelovale u Prvom svjetskom ratu”, kazao je Vidović, navodeći kako se na ovoj izložbi očekuje veliki broj posjetitelja u narednim danima.

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Grada Mostara, a svi koji žele do 25. ožujka mogu vidjeti jedinstva eksponate iz Prvog svjetskog rata koji su prikupljani puna tri desetljeća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje