Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Memorijalnom centru Srebrenica prikazan dokumentarni film “Kapija '95”

Preuzmite sliku

U Memorijalnom centru Srebrenica povodom obilježavanja 27. godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji danas je premijerno prikazan dokumentarni film “Kapija '95”, javlja Anadolu Agency (AA).

Film je posvećen žrtvama masakra ispaljene granate s planine Ozren pod komandom Vojske Republike Srpske (VRS) 25. maja 1995. godine.

Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine ubijena je 71, a ranjeno više od 140 osoba prosječne dobi od 23 godine.

Dokumentarni film “Kapija '95” je nastao u saradnji Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za postkonfliktna istraživanja, a u produkciji engleske producentske kuće PINCH.

Današnjoj promociji filma „Kapija '95” prisustvovao je i Dino Kalesić čiji je trogodišnji sin Sandro ubijen 25. maja 1995. godine.

”U ovih 27 godina prvi put je da se slomim pred mikrofonom, možda i zbog toga što smo danas u Potočarima. Mi u Tuzli na Srebrenicu gledamo drugačije. Naš put je u istini, da pričamo o Kapiji, Srebrenici, Bosni i Hercegovini. Mi moramo da pričamo istinu o Kapiji i svim bosanskohercegovačkim ‘Kapijama’ koje moraju ući u udžbenike”, rekao je Kalesić koji prilikom promocije i obraćanja prisutnima nije mogao sakriti suze.

Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica, kazao je:

”U saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja mi danas imamo priliku da obilježimo teški zločin na Kapiji. Masakr na Kapiji je pokušaj da se ubije život. U jednoj sekundi ubijena je 71 osoba. Sva mjesta zločina u Bosni i Hercegovini treba obilježavati ovdje u Memorijalnom centru. Mi moramo poručiti međunarodnoj javnosti i organizacijama da treba da preuzmu odgovornost i obavezu”.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, naglasio je da je „isprepletena sudbina Tuzle i Srebrenice“.

”U slučaju Tuzle naše sudbine su isprepletene na Kapiji. Mi hoćemo da obilježimo sve zločine, jer je to naše jedinstveno iskustvo”, rekao je Suljagić.

Predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić poručila je ”nadam se da smo dostojanstveno ispričali priču o zločinu na Kapiji”, dodavši:

”Mi film zajedno sa Memorijalnim centrom Srebrenica poklanjamo Memorijalnoj sobi Tuzla. Film je dio naše šire integralne strategije. Cilj je da dokumentujemo sve zločine”.

Nataša Perić, predsjednica Gradskog vijeća Tuzla, istakla je da zločin na Kapiji za Tuzlake predstavlja bolnu ranu.

”Mjesec maj je za nas najtužniji mjesec u godini. Grad Tuzla nastoji sačuvati sjećanje na žrtve zločina na Kapiji. Nažalost, nalogodavci zločina danas negiraju zločin, šire neistine i dezinformacije. Zbog toga je važno da dokumentarnim sadržajima poput ovog filma čuvamo istinu o svemu što se dešavalo u ratu u Bosni i Hercegovini”, rekla je Perić.

Film je nastao u produkciji engleske producentske kuće PINCH, a režirao ga je Mirko Pincelli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje