Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U manjem bh. entitetu neradni dan: 23 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Preuzmite sliku

Danas se navršavaju 23 godine otkako je u vojnoj zračnoj bazi “Wright Patterson” kod Daytona, u američkoj saveznoj državi Ohio, parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum.

Pravni akt sporazumnog karaktera donesen je da bi se zvanično prekinuo rat u Bosni i Hercegovini (1992. – 1995.) i naročito se bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem BiH.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, kada su sporazum potpisali tadašnji predsjednici Repbulike BiH Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman poslije trosedmičnih pregovora, podsjeća “Dnevni avaz”.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Warrena Cristophera, a osim njega, glavni američki posrednici su bili Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palači u Parizu 14. decembra 1995., čime je BiH podijeljena na dva entiteta – Federaciju BiH i RS.

“Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”, izjavio je tada prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Parizu.

U bh. entitetu RS je Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini praznik i neradni dan, a njegovo obilježavanje regulirano je entitetskim Zakonom o praznicima, dok je u FBiH 21. novembar običan radni dan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje