Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

U lukavačkoj Sodi procurio spremnik s hemikalijama, snažan miris osjeti se i do Tuzle

Preuzmite sliku

Danas oko 14:00 sati u lukavačkoj fabrici Sode, došlo je do pucanja spremnika i izlijevanja, zbog čega je ionako pekomjerno zagađen zrak postao još nepodnošljiviji. Kako su nam kazali stanovnici Lukavca, u Lukavcu je danas bilo teško disati, a u zraku se osjetio miris kiseline, koji se već oko 16:30 osjetio i u tuzlanskim naseljima Bukinje i Šićki Brod.

Na mjestu događaja intervenisali su lukavački vatrogasci koji su saprali izlivenu tečnost. Informacije smo pokušali dobiti od MUP-a TK i Operativnog centra Civilne Zaštite TK, ali nikog od pomenutih o događaju nije izvjestila niti Fabrika, niti Općinski centar Civilne Zaštite Lukavac, kao što je bilo za očekivati. Nakon poziva građana Bukinja i Šićkog Broda, potvrđene su informacije o izlijevanju, ali još uvijek nema zvaničnih informacija o kojoj tečnosti se radi. Nezvanično, riječ je o amonijaku. O dogašaju je obavješten kantonalni tužilac, piše RTV Slon.

Građani Lukavca danas su udisali prekomjerno zagađen zrak, a od vlasti je izostala bilo kakva inormacija ili uputstvo za ponašanje u situacijama kao što je ova. Tek ljekari apeluju građanima da ne izlaze iz kuća i ne kreću se bez prijeke potrebe.

Zašto je izostala komunikacija i zvanično obavještenje i ko je odgovoran, provjerit ćemo u toku sutrašnjeg dana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,