Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Konjicu i Jablanici proglašeno stanje prirodne nesreće

Preuzmite sliku

Uslijed obilnih snježnih padavina koje su zahvatile općine Konjic i Jablanicu 14 i 15. prosinca ove godine u tim općinama sinoć je proglašeno je stanje prirodne nesreće, priopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Snijeg koji je neprestano padao u protekla 24 sata u većem dijelu općine Konjic imao je za posljedicu prekid putnih komunikacija te prekid u napajanju električnom energijom i telefonskim vezama.

Mehanizacija s kojom raspolažu u općini Konjic raspoređena je po prioritetima te je većina putnih komunikacija očišćena i prohodna, a čišćenje snijega na ostalim putnim komunikacijama nastavit će se i danas, navodi se u priopćenju.

U popodnevnim satima većina kvarova na elektro mreži-dalekovodima je sanirana.

Pripadnici PVJ Konjic intervenirali su na rezanju i uklanjanju stabala sa prometnica na Drecelju, Zlatrgovini, Vrabču, u Trešanici i na Orašju.

Iz službe CZ Jablanica izvjestili su da visina snijega u Jablanici oko 50 cm. Mnoge putne komunikacije u toj općini su neprohodne, više naselja je ostalo bez napajanja el. energijom.

U tijeku prethodnog dana u više navrata je dolazilo do zastoja na magistralnom putu M 17, a nešto duži zastoj se dogodio na lokalitetu Donje Jablanice.

Za danas je planirano čišćenje lokalnih puteva u više pravaca kao što su Podprenjska sela i Prekojezerska sela: Slatina,Čehari, Zlate, Gornje Paprasko, Macići,Čivelj,Gornje Paprasko 2, Krstac te više zaseoka u MZ Doljani i zaseoke na platou Risovac.

Na području Prozor Rame visina snijega je oko 70 cm i zasad nema informacija o većim problemima u toj općini, navodi se priopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje