Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Kladnju obilježena 29. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brigade

Preuzmite sliku

Svečanosti obilježavanja 29. godišnjice Prve muslimanske podrinjske brigade u Kladnju u srijedu je prisustvovao ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović.

Preživjeli borci, članovi porodica šehida, predstavnici boračkih organizacija općinske i kantonalne vlasti posjetili su spomen-obilježje „Bećir Mekanić i poginuli borci“ na lokaciji Jezernice kod Kladnja gdje su odali počast poginulim saborcima. Cvijeće je položeno i ispred zgrade Općine Kladanj u znak sjećanja na poginule borce a nakon toga održana je i svečana akademija.

Naglasivši da je ovo prilika za podsjećanje na događaje i šehide ministar Ahmetović je rekao da Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo podržavaju ovakve manifestacije i da će to činiti i u narednom periodu.

„Prva muslimanska brigada je jedna od brigada koja je formirana ‘93. godine, na današnji dan, sastavljena od progranih iz opština Srebrenica, Vlasenica, Bratunac i Zvornik. Dakle od iskusnih boraca koji su dali veliki doprinos u očuvanju Republike Bosne i Hercegovine“, kazao je ministar Ahmetović.

Prva muslimanska podrinjska brigada, rečeno je ovom prilikom, u svom sastavu imala je oko četiri hiljade branilaca. Na svečanoj akademiji koja je danas održana u Kladnju, istaknuto je i da trebamo biti ponosni na tekovine Armije RBIH.

Naglašeno je da će Prva muslimanska podrinjska brigada ostati zapaćena po hrabrosti njenih boraca. Osam pripadnika Prve muslimanske podrinjske brigade odlikovano je značkom “Zlatni ljiljan”, dok su dvojica nosioci priznanja “Srebreni štit”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje