Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu održana sveta Božićna misa polnoćka: Neka mir ispuni ovu zemlju

Preuzmite sliku

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu održana je sveta Božićna misa polnoćka koju je tradicionalno predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, javlja Anadolu Agency (AA).

Božićna misa u Sarajevu okupila je veliki broj vjernika, koji su došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusova rođenja.

Na samom početku bogoslužja kardinal Puljić je pozdravio sveštenike, časne sestre, zbor i sve druge vjernike uz želju da ovu noć dožive susret s Bogom.

“Otvorimo svoja srca, neka nam Isus donese radost, ljubav i mir. Pokajmo se za svoj grijeh, jer ljubav i grijeh ne mogu zajedno. Oprostimo svima i da nam mir ispuni naša srca i ovu zemlju. Svima nam se Bog smilovao”, rekao je Puljić.

Tokom propovijedi je istakao da se posebna pažnja treba posvetiti djeci, radnicima, bolesnima i starijim osobama.

“Pođite djeci koja su napuštena, jer njima treba utjeha i radost života. Josipe i Marijo pođite onim starcima i napuštenima koji vire kroz prozor ne bi li se dijete pojavilo odnekud. Pođite i radnicima koji su izgubili posao i koji nemaju uvezan staž i ne mogu u mirovinu. Pođite bolesnima i donesite im Isusa, jer su bez nade. Teško se boriti za svoja prava, ali Bog je onaj koji daje”, kazao je Puljić.

Nakon kardinalove poruke koja je završena božićnom čestitkom, nastavljeno je bogoslužje uz molitve i božićne pjesme.

Misa polnoćka najavljuje dolazak Božića, koji se, prema novom računanju vremena, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

Vjernici koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, obilježit će ga u jutarnjim satima na Božićnim misama širom regije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje