Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Jablanici obilježena 77. godišnjica Bitke za ranjenike

Nekoliko desetina antifašista okupilo se danas povodom 77. godišnjice Bitke za ranjenike i Dana pobjede nad fašizmom na platou Bitka na Neretvi u Jablanici, javlja Anadolu Agency (AA).

Poštujući propisane higijensko-epidemiološke mjere, godišnjica slavne bitke koja se smatra i jednom od najhumanijih u historiji ratovanja, obilježena je skromnije nego inače.

Tek nekoliko delegacija položilo je cvijeće pored vječne vatre i spomenika, uz prisjećanje na slavne dane u kojim su partizanski odredi uspjeli izaći iz okupatorskog obruča i domoći se slobodne teritorije.

 • Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić obraćajući se prisutnima kazao je da su i danas u vrijeme pandemije srca antifašista bila uz prisutne u Jablanici.

  “Ima nas mnogo. Ima nas sve više i jačamo svakim danom. Ovo može biti sjajna poruka i drugima da krenu našim putem. Ovaj 9. maj dočekujemo u vremenu u kojem svjedočimo žilavom neofašizamu svuda oko nas. Vojnički fašizam 1945. jeste pobijeđen, ali širom Evrope, pa i kod nas niču i razvijaju se sve snažnije ideje neofašizma. Nažalost, u našoj zemlji neofašizam je prisutan i u najvišim državnim organima, odakle se često i kreiraju nove akcije. Mnoge forme toliko su česte da smo na njih naviknuti i da ih mnogi od nas nikako i ne primjećuju. Naša obaveza i zadaća je da o tome govorimo i djelujemo, te da ne budemo tek salonski antifašisti. Sada trebamo ljude od akcije i općenarodni front“, poručio je Đulić.

 • Podsjetio je i na ideju i nastojanje da se misa za blajburške žrtve ove godine održi u Sarajevu.

  “To je ružna čestitka antifašistima na ovaj dan. Nema to veze sa crkvom. Čista je to politika. Podsjetit ću da su se cijelim tokom SFRJ-a, mise služile u crkvi na Bistriku i da tu nije bilo problema, jer jednostavno – nije bilo politike. Posebno ne kao u ovom slučaju – politike iz susjedstva“, konstatovao je Đulić.

  Načelnik Općine Jablanica Salem Dedić rekao je da je plato pored muzeja Bitka na Neretvi oduvijek mjesto antifašizma i čovjekoljublja, te da će Jablaničani uvijek s posebnim pijetetom doživljavati ovo mjesto.

 • “Svjedočimo i kako sile mraka veličaju fašizam, aktivne su i nama preostaje samo iskreno se boriti protiv njih. Ne smijemo zaboraviti ni da smo u vremenu 1992.-1995. odbranili i Bosnu i Hercegovinu od agresije onih koje slobodno možemo nazvati fašistima. Oni su htjeli da unište sve što je prije građeno. Ponosni smo, nastavljamo put kojim idu građani, udruženja i organizacije koje baštine narodno-oslobodilačku borbu“, rekao je Dedić.

  Nedavno je u Jablanici započela obnova i rekonstrukcija kultnog mosta pored muzeja, srušenog za potrebe snimanja filma Bitka na Neretvi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,