Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Hagu danas presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Preuzmite sliku

U Hagu će danas biti izrečena presuda dvojici bivših visokih funkcionera Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću poslije ponovljenog suđenja, a Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, očekuje da ona bude osuđujuća, javlja Anadolu Agency (AA).

“S obzirom da se radi o jednim od specifičnih slučajeva, odnosno jedinom slučaju u kojem je obnovljen postupak pred Haškim tribunalom, očekujemo, imajući u vidu ono što je navelo žalbeno vijeće u presudi izrečenoj 2015. godine tražeći obnovu postupka, da će obojica biti osuđena za ona djela za koja ih tereti Tužilaštvo Haškog tribunala”, izjavio je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Govoreći za AA iz Haga, Tahirović je rekao da očekuje osuđujuću presudu.

“Međutim, čak i da se desi da ovo vijeće uradi isto što je uradilo i vijeće u prvostepenoj presudi 2013. postoji žalba i mi ćemo tražiti od tužilaštva da uradi žalbu na takvu presudu. Mislim da će ipak danas biti osuđeni jer smatramo da je tužilaštvo priložilo dovoljno dokaza za to”, pojasnio je Tahirović.

Danas će u Hagu biti izrečena presuda šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Na prvom suđenju, poništenom na žalbu tužilaštva, oslobođeni su svake krivice.

Protiv dvojice visokih funkcionera Službe državne bezbjednosti Srbije tužilaštvo Haškog tribunala podiglo je optužnicu prije 18 godina. Uhapšeni su 2003. godine u Srbiji.

Optuženi su da su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Stanišić i Simatović optuženi su za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica Državne bezbjednosti Srbije, koje su ubijale, progonile i prisilno premještale civile nesrpske nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje