Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U “gradu blizanaca” živi najmlađe stanovništvo u BiH (VIDEO)

Preuzmite sliku

Rezultati popisa stanovništva objavljeni nakon 1.001 otkrili su brojne specifičnosti. Tako smo saznali da nastarije stanovništvo živi u Bosanskom Grahovu, a najmlađe u općini Bužim. Tu se rađa i najviše beba, a i najviše – blizanaca.

Na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine nalazi se najmlađa opština u zemlji. U Bužimu žive najmlađi stanovnici. Prosjek 32 godine. Bužimljani su i prvi po broju novorođene djece, ali paradoksalno, djece bez dječijeg doplatka.

Bužim je specifičan po još jednom fenomenu koji prevazilazi granice Bosne i Hercegovine. Broju rođenih blizanaca. Opet paradoksalno – djeci bez dječijeg doplatka.

Najmlađe stanovnike – blizance Bužima prije godinu dana posjetila je ekipa N1. Amel i Haris imali su 8 mjeseci. Ponosni roditelji ispričali su nam svoje iskustvo.

“Kad mi je supruga prvi put saopštila vijest tada nismo znali da su blizanci. Normalno, radovao sam se kao svaki novopečeni roditelj. Kad sam saznao da su blizanci prvo je bio šok, a kasnije euforija, veselje zato što mi se ispunila najveća želja u životu”, otkrio je Kemal Dizdarević.

“Pri saznanju da ću imati dvije bebe bilo je – kako, šta. Imala sam iskustva sa bebama, ali jednostavno, opet je strah velik. Jedna beba, a kamoli dvije, ali evo sad – super”, dodala je Azrina Dizdarević.

Glas o Bužimu kao gradu blizanaca proširio je Nedžib Vučelj. Od prijatelja tražio kolica za svoje blizance i tako otkrio da ima neuobičajeno mnogo drugih.

“Oni su mi onda rekli da su kolica posudili svojim prijateljima koji takođe imaju blizance. Ja sam otišao dalje kod tih ljudi i oni su mi rekli da su takođe nekome dali ko ima blizance. Skoro da nisam našao kolica, onda sam otkrio da u Bužimu ima stvarno mnogo blizanaca”, prisjeća se Nedžib Vučelj.

Načelnik nam kaže da su Bužimljani ponosni na svoju mladu opštinu i broj blizanaca. Procjena je da ih se godišnje rodi namjanje 20-ak. Čelnici opštine nastavlljaju borbu za uvođenje naknada nezaposlenim porodiljama koje rađaju najviše djece u Bosni i Hercegovini.

Opširnije u video prilogu N1 televizije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,