Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Gradskoj upravi Tuzla predstavljen projekat Partnerskim pristupom do novih radnih mjesta u gradu Tuzli

Preuzmite sliku

U Gradskoj upravi Tuzla danas je predstavljen projekt „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzla“ koji je podržan od Evropske unije, a odobren od Međunarodne organizacije rada i realizuje se u okviru Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Tuzla.

Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta nezaposlenih osoba za pokretanje vlastitih biznisa te transformacije ponude i potražnje radne snage u gradu Tuzli provođenjem programa prekvalifikacije i stručnog usavršavanja za deficitarna zanimanja.

Tokom današnjeg događaja je potpisan i Sporazum o partnerstvu između članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Tuzla, koji čine: Grad Tuzla, JU Služba za zapošljavanje TK, Kantonalna privredna komora Tuzla, Udruženje trenera CEFE u BiH, ustanove obrazovanja i privrednici sa područja Tuzle.

Gradonačelnik Jasmin Imamović je izrazio veliki optimizam, kada je u pitanju realizacija predstavljenog projekta, koji se tiču jačanja postojećih poslovnih subjekata i zapošljavanja što većeg broja mladih ljudi i žena. Također, ukazao je na značaj formalizacije lokalnog partnerstva između vladinog sektora, nevladinog sektora, realnog sektora i ustanova obrazovanja.

Ciljnu grupu građana prema kojima je usmjeren ovaj Projekat čine nezaposlene osobe iz Tuzle. Projektne aktivnosti su posebno usmjerene na ranjive kategorije građana, i to: nezaposlene mlade osobe starosti do 35 godina i nezaposlene žene. 

Očekivani projektni rezultati će obuhvatiti do 120 nezaposlenih osoba, od čega je planirano pokretanje minimalno 15 novih biznisa i zapošljavanje minimalno 30 nezaposlenih osoba.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje