Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Glavnom centru počelo brojanje glasova na nepotvrđenim listićima

U Glavnom centru za brojanje Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, smještenom u sarajevskoj Zetri, danas iza 19.00 sati počelo je brojanje glasova na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Kako je Feni kazao direktor Centra Adi Agić, nakon brojanja nepotvrđenih listića brojat će se glasački listići u odsustvu, potom listići na kojima se glasalo putem mobilnih timova, onda listići na kojima su glasali građani u bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima i na kraju listići pristigli putem pošte.

– Posebna pažnja bit će posvećena glasačkim listićima pristiglim putem pošte, zbog zloupotreba. Posebno će se provjeravati koverte koje su pristigle iz inostranstva da ne bi bila neka koverta za koju smo dobili prijave o zloupotrebama od birača prije dana Općih izbora – pojasnio je Agić.

U Glavnom centru za brojanje angažirano je oko 450 osoba, u svakoj smjeni radi po 150 osoba koje vrše brojanje, unos i verifikaciju glasova, odnosno na računarskoj obradi koverata.

– Pored ovoga imamo i kontrolu materijal s redovnih biračkih mjesta, zapisnika o radu nakon čega se radi skeniranje biračkih spiskova sa redovnih biračkih mjesta. To će ići kontinuirano i plan je da se sav posao završi za oko 15 dana – dodao je direktor Agić.

Agić je napomenuo da se sve detaljno pregledava kako bi se izbjegle sve moguće zloupotrebe, a Centar je pokriven i video nadzorom s četiri video kamere koje snimaju 24 sata, 15 dana koliko je predviđeno za brojanje.

Istaknuo je da je ove godine uz saglasnost Centralne izborne komisije (CIK) BiH u ovaj centar postavljen video nadzor kao pilot-projekt, a snimljeni materijal će biti dostupan CIK-u u slučaju prigovora ili žalbi na rad Glavnog centra za brojanje. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,