Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Federalnom parlamentu upućene zamjerke na ovogodišnji budžet Federacije BiH

Preuzmite sliku

Nakon gotovo četiri sata od početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BIH počela je rasprava o Prijedlogu ovogodišnjeg federalnog budžeta, koji je prva tačka dnevnog reda.

Poslanik Admir Čavalić je uime Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma konstatovao je da Odbor sa devet glasova “za” i jednim suzdržanim prihvatio budžet uz zaključke među kojima je i zaključak da se ovaj dom danas izjasni.

“Radi se o zaključku da se preporučuje Vladi Federacije BiH da se prilikom raspodjele finansijskih sredstava u iznosu od 200 miliona KM prema kantonima drži popisa iz 2013. godine kao i ranije”, istakao je Čavalić.

Kao predsjednik Kluba Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je stav Kluba, da  budžet nije razvojni, već socijalni. Najveća kriitka je, međutim, da budžet nije inovativan.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević obrazložila je ranije da je ovogodišnji federalni budžet koji je predložila Vlada FBiH u iznosu od 6,7 milijardi KM, realan i održiv.

Budžet je veći za 1,1 milijardu KM, u odnosu na prošlogodišnji.

“Žao mi je da tek u četiri sata poslijepodne počinjemo raspravu o budžetu. Veoma je optimistična bila federalna ministrica finansija Jelka Milićević u svom obrazlaganju, a to je potpuno nerealno u svakodnevnom životu. Najveći broj građana sve teže živi i odlazi iz zemlje. Budžet je za nešto više od 1,1 milijardu KM veći od prošlogodišnjeg i kada izdvojimo sredstva koja idu za penzije i otplatu duga vidjet ćemo šta ostaje za građane”, kazala je predsjednica Kluba zastupnika DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina.

Iako se radi o milionskim iznosima koji su planirani za osjetljive kategorije, invalide i roditelje – njegovatelje, smatra da su nedovoljni za sistem socijalne zaštite.

Govoreći o poljoprivredi, kaže da je jasno da budžet neće doprinijeti  kapitalnim ulaganjima, a u stvarnosti “vidimo da ljudi nisu motivirani da razvijaju svoju proizvodnju”.

Poslanik Kluba SDA Miralem Galijašević naglašava da izradu budžeta treba staviti u politički i ekonomski kontekst.

“Ovo je najveći budžet do sada. Mislim da je ovo rezultat odgovorne poreske politike. Očito da je oprezna finansijska politika Vlade dala rezultate. Vlada je vođenjem odgovornih politika u protekle četiri godine ostvarila suficite i održala punu likvidnost svih isplata”, naveo je Galijašević.

Poslanik Kluba SDP-a Elvir Karajbić istakao je da budžet nije ni razvojni, a niti socijalni, nego „inflatorni“ jer su građani više platili poreza u prošloj godini zbog inflacije koja je bila blizu 18 posto.

“Tako da rast budžeta nije produkt nikakvog rada vlada nego poskupljenja cijena i skupljeg života građana. Građani zantno teže žive danas nego prije godinu dana i to je rezultat rada ove Vlade, a ni u kom slučaju blagostanje o kojem Vlada govori”, rekao je Karajbić.

Nakon izjašnjavanja o Prijedlogu budžeta, poslanici će također po hitnom postupku razmatrati popratni akt Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2023. godinu.

Prva redovna sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj razmatran Prijedlog ovogodišnjeg federalnog budžeta, prekinuta je sinoć, nakon nekoliko pauza, a zaključeno je da će biti nastavljena danas u 11 sati.​ (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje