Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Federaciji BiH testirano 520 osoba, 33 pozitivne na koronavirus

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je ukupno 520 osoba, od kojih je 33 pozitivnih na koronavirus, poručio je danas u Sarajevu član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, javlja Anadolu Agency (AA).

“S današnjim danom, u Federaciji BiH testirano je ukupno 16.265 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 891 osobe. COVID-19 je i dalje je češće potvrđen kod žena, 54 posto, dok je muškaraca 46 posto”, rekao je Pehar.

Posmatrano po kantonima, potvrdio je da je u Hercegovačko-neretvanskom registrovano 247 pozitivnih osoba na koronavirus, Zeničko-dobojskom 172, Sarajevskom 112, Unsko-sanskom 90, Zapadnohercegovačkom 84, Tuzlanskom 81, Livanjskom 41, Srednjobosanskom 40, Bosansko-podrinjskom kantonu 21 i Posavskom tri pozitivna slučaja.

“Od trenutno aktivnih pacijenata kod kojih smo evidentirali COVID-19, 48 je na bolničkom liječenju, od kojih se pet nalazi na respiratoru. S današnjim danom bilježimo i 315 oporavljenih pacijenata u FBiH, dok je u posljednja 24 sata ozdravilo 13 pacijenata. U zadnja 24 sata na prostoru Federacije BiH nije bilo smrtnih izhoda”, kazao je Pehar.

Apelovao je građane da se i dalje pridržavaju preporuka nadležnih institucija, napominjući da dinamika donošenja mjera ovisi prvenstveno o epidemiološkoj situaciji.

“Dinamika ublažavanja pojedinih mjera ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji i sukladno tome će se pojedine mjere ublažavati ili pooštravati, ako bude potrebe. Na nama je da se naučimo živjeti s ovim virusom, poštujući preporuke nadležnih tijela”, kazao je Pehar te dodao:

“Gledano prema apsolutnim brojevima, mi još uvijek ne možemo govoriti o nekom naglom skoku broja novozareženih, ali u vremenu ispred nas ćemo imati pojedine dane kada ćemo imati nešto veći broj oboljelih i ukoliko se ovakvi trendovi budu nastavili, ukoliko ponovo budemo imali uzlaznu liniju broja oboljelih u Federaciji, sigurno ćemo poduzeti i adekvatne mjere kojima ćemo nastojati vratiti broj oboljelih na prihvatjivu razinu”, rekao je Pehar.

Na pitanje o nabavci opreme koja se koristi u suzbijanju pandemije COVID-19, istakao je da je Federalna uprava civilne zaštite odgovorna za taj dio posla i da Krizni štab nije tijelo koje je upoznato s detaljima procedure javne nabavke opreme. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje