Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Federaciji BiH nastava počinje 1. i 7. septembra

Preuzmite sliku

Učenici osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH u školske klupe će sjesti 1. ili 7. septembra, u zavisnosti od ranijih odluka ministarstava u kantonima, zaključeno je na današnjem sastanku ministara obrazovanja iz većeg bh. entiteta u Konjicu.

Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja u izjavi za medije navela je da je ovakva odluka donesena nakon redovne i kvalitetne komunikacije zdravstvenih stručnjaka i prosvjetnih radnika.

Kazala je i da odluku o eventualnoj obustavi nastave mogu donijeti kantonalna ministarstva obrazovanja u slučaju piotrebe.

“Takve odluke eventualno će se donositi na osnovu procjena epidemiologa u zavisnosti od epidemiološke situacije. Učenici s hroničnim oboljenjima i oni koji u užim porodicama imaju srodnike koji imaju ovakva oboljenja nisu u potrebi da pohađaju nastavu, a odgojno-obrazovne ustanove u tim slučajevima morat će obezbijediti druge vidove pohađanja nastave“, izjavila je Bandić.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Federacije BiH Goran Čerkez rekao je da je jako važna volja i opredijeljenost svih ministara po kantonima da postupe po zaključcima današnjeg sastanka u Konjicu.

“Trudimo se napraviti model s najmanjim rizikom za djecu i nastavnike. Na dobrom smo putu i smatram da smo donijeli dobre odluke. U svim kantonima i u svim školama će se primjenjivati iste higijensko-epidemiološke mjere“, najavio je.

Današnjem sastabku u Konjicu opravdano nije prisustvovao ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona, a razlog je migrantska kriza i problemi koje je sa sobom donijela, ali je i on, prema Čerkezovim riječima, saglasan sa svim današnjim zaključcima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,