Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U FBiH obustavljen javni prijevoz i rad trgovina, uz određene izuzetke

Preuzmite sliku

Federalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici u Sarajevu donio je naredbu o obustavljanju linijskog, vanlinijskog i željezničkog javnog prijevoza u Federaciji, s izuzetkom registrovanih taksi prijevoznika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Te mjere podrazumijevaju zaštitnu opremu za vozača koja uključuje masku, rukavice i naočale, te obavezno provođenje dezinfekcije vozila nakon svake izvršene usluge.

Direktor Fedralne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je na pres-konferenciji nakon sjednice da je štab naredio i obustavu rada trgovina u Federaciji, uz određene izuzetke.

 • – Naredba se ne odnosi na prodavnice prehrambenih i higijenskih artikala, ribarnice, apoteke, poljoprivredne apoteke i prodavnice veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinske pumpe, kioske, pekare, hemijske čistione, prodavnice ortopedskih i drugih pomagala, prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodo i elektro materijala, logističke i distributivne centre hrane, pića i higijenskih proizvoda, te veledrogerije – pojasnio je Solak.

  Dodao je da se obustavlja i rad otvorenih i tržnih prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, uz osiguranje protoka kupaca na način da bude omogućena potrebna socijalna distanca od namjanje 1,5 metara i poštivanje svih ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

  Solak je naveo da je donesena i naredba o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjera pritvora i kazne zatvora, te da je naređeno uspostavljanje trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima na ulazima u zdravstvene i socijalne ustanove.

  Istaknuto je da je u Federaciji trenutno 16 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga pet u Mostaru, četiri u Konjicu, tri u Zenici, te po jedan u Tešnju i Orašju. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,