Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Donjem Kamengradu upriličena Večer Kur’ana

Preuzmite sliku

U okviru vjersko-kulturne manifestacije “Musalla 2022” sinoć je u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu, Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, upriličena Večer Kur’ana, u kojoj su učestvovali hafizi iz Turkiye, Irana i Bosne i Hercegovine, piše Preporod, prenosi Anadolu Agency (AA).

Večer je otvorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most Mirza-ef. Žerić, koji je istakao važnost slobode vjere koju danas imamo, te da ”istu moramo čuvati”.

Program je svojim predavanjem upotpunio dr. hfz. Elvir-ef. Duranović, koji je govorio o čuvanju islama u Bosni i Hercegovini, kao i porukama hidžre.

”Mi se moramo sjećati ljudi koji su donijeli islam i prve ezane na naše prostore, a među prvima je sultan Mehmed Fatih. On je ostavio neizbrisiv trag u našoj domovini, i mi danas imamo zadatak da čuvamo ovo što imamo. Mnogo je neprijatelja oko nas, ali smo ipak sami sebi najveći neprijatelji. Toga se moramo čuvati i raditi na tome”, rekao je između ostalog hafiz Duranović.

Prisutni, kojih je bilo u velikom broju, uživali su u prelijepom učenju Kur’ana.

Ziba Ćatić (24) rođena je u Donjem Kamnegradu. Iako danas sa svojom djecom živi u Švedskoj, došla je u svoje rodno mjesto.

”Ovo je za mene nešto najljepše što mogu vidjeti i doživjeti. Svake godine dolazimo i drago mi je da možemo čuti i vidjeti naše hafize”, izjavila je Ziba Ćatić.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, imami iz svih džemata ovog medžlisa, kao i ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

Centralni događaj i ove godine bit će klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu, uz prateće sadržaje, a posebna atrakcija ove godine biće defile turskog vojnog orkestra Mehter i bajraktara gradom.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države Bosne i Hercegovine, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje