Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Centru za rehabilitaciju ovisnika u Lukavcu boravi 16 štićenika: Najmlađi ima 17, a najstariji 44 godine

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona i ministar za rad socijalnu politiku i povratak Kadrija Hodžić i Esad Džidić posjetili su danas Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući, na području općine Lukavac.

U prisustvu muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića, predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine i Muftijstva tuzlanskog, razgovarano je o mogućnostima za dalji razvoj i unapređenje Centra, ali i trenutnom stanju i izazovima s kojima se Centar susreće u svom radu.

Kako je istakao direktor Centra Mevludin Joldić, trenutno u toj ustanovi boravi 16 štićenika, od kojih najmlađi ima 17, a najstariji 44 godine.

Tokom sastanka prezentirane su potrebe za reformom i unapređenjem rada Centra, a radi se o uvođenju novih područja i početku rada na odvikavanju od novih vrsta ovisnosti, te otvaranju Odjela za žensku populaciju u Centru, za što je već iskazan interes.

– Statistika pokazuje da je prosjek izliječenih ovisnika veći od prosjeka nekih razvijenih evropskih zemalja, pa se može sa sigurnošću reći da Centar ovisnicima pruža dobru terapiju. Najvećim dijelom to je zasluga stručnog osoblja i kvalitetnog programa rehabilitacije – dodao je.

Centar je 2004. godine osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a 2013. godine je postao javna ustanova. Za rad ove ustanove Vlada izdvaja oko 350.000 KM na godišnjem nivou, čemu treba dodati i sredstva koja se Centru odobre putem Programa podrške projektima borbe protiv bolesti ovisnosti.

– Razumijevajući njihovu ulogu i potrebe s kojima se susreću odobrili smo prijem dva zaposlenika – kazao je ministar Džidić koji je s premijerom Hodžić izrazio spremnost Vlade da pomogne realizaciju razvojnog plana.

Premijer je najavio ća podržati projekat ne samo u kontekstu onoga što do sada čine u Centru, nego je u toku razmatranje mogućnosti da se podrška proširi, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

– Imamo mogućnost da to radimo kroz kapitalne investicije, ali i da dio ekoloških naknada usmjerimo u projekte energijske efikasnosti ovih objekata. Nalazimo se u fazi izrade budžeta za narednu godinu i prilika je da sada planiramo podršku u narednoj godini – zaključio je Hodžić.

Izrazio je zadovoljstvo što su danas i Islamska zajednica i kantonalna vlada kao suosnivači ustanove izrazili suglasnost s vizijom njenog budućeg razvoja i izrazili spremnost da se u nerednom periodu u skladu s mogućnostima podrži realizacija planiranih aktivnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje