Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Bugojnu otvoreno prihvatilište za zbrinjavanje pasa lutalica

Preuzmite sliku

Na lokaciji tzv. Markove okuke prema Kupresu iz pravca Bugojna otvoreno je prihvatilište za zbrinjavanje pasa-lutalica s područja tog grada, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Donjeg Vakufa.

Smještaj pasa-lutalica vrši se uz pomoć i stručni nadzor Veterinarske stanice Bugojno, a prioritet je njihovo uklanjanje iz užeg dijela grada, odnosno s površina u blizini javnih ustanova i preduzeća, posebno školskih dvorišta.

-U prihvatilištu je trenutno smješteno tridesetak životinja, a akcija će se provoditi kontinuirano do popune postojećeg kapaciteta od 300 pasa – kazao je Amel Hajrić iz Veterinarske stanice Bugojno.

Dodaje kako su u toku aktivnosti na izgradnji novih boksova, s ciljem da se omogući smještaj dodatnom broju pasa lutalica, koji posljednjih godina predstavljaju veliki problem za građane.

-Psi se najprije dovoze u Veterinarsku stanicu gdje se steriliziraju i kastriraju, i dobijaju određenu oznaku. Inače, izgradnja prihvatilišta je od neprocjenjive važnosti, s obzirom da se, prema našim slobodnim procjenama, u ove tri općine nalazi oko 400 pasa-lutalica – naglasio je.

Ističe da su određene količine hrane za potrebe prihvatilišta kupljene zahvaljujući donaciji organizacije ‘Save the dogs BiH‘, te da se svi građani, koji žele pomoći, mogu javiti u ovu stanicu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,