Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Briselu počinje dvodnevni samit: Ko dobija status kandidata EU, a ko će čekati

Preuzmite sliku

U Briselu danas počinje dvodnevni samit EU – Zapadni Balkan, a u okviru kojeg će sastanak održati lideri Evropske unije i šest partnera sa Zapadnog Balkana, a gdje bi se, prema ranijim izjavama i pisanjima medija trebali odrediti evropski put i sudbina nekih od zemalja.

Planirano je da sastanak počne u 9:30 sati nakon kojeg je oko podne planirano obraćanje predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Inače, šefovi država i vlada EU, nakon rasprave sa liderima regiona, u drugom dijelu dana održavaju svoj zasebni dvodnevni samit.

U centru pažnje bit će odluka o dodjeli statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice, a što treba odlučiti 27 zemalja članica EU.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ne nazire se, prema svemu sudeći odluka da se i njoj dodjeli kandidatski status što znači da ona u tom smjeru neće ostvariti određeni napredak.

Podsjećamo političkim sporazumom iz Brisela, Evropska unija je predstavila principe koji bi osigurali funkcionalnu državu, te ubrzali evropski put Bosne i Hercegovine. U sporazumu je 19 tačaka, a među njima visoko i ona koja nalaže provođenje reformi.

Slovenija je zatražila da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što su podržale Mađarska i Poljska.

Treba istaći da su ranije pomenuta zakonska rješenja uslov i Slovenije da se otvore pristupni pregovori.

Ipak treba podsjetiti da je komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi jasno poručio da nema ublažavanja uslova za BiH kako bi dobila kandidatski status i da se mora ispuniti 14 prioriteta za članstvo u Uniji.

I dok s jedne strane dolaze informacije da Bosna i Hercegovina nije učinila ništa na svom putu ka EU i ne zaslužuje status kandidata, iz nekih diplomatskih krugova dolaze informacije da bi BiH mogla dobiti uslovni status kandidata. Ali, taj uslovni status, očigledno ne bi ništa promijenio, sve dok Bosna i Hercegovina ne počne raditi i ne završi tražene reforme.

U ime BiH danas će na samitu prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a kako su mediji pisali, nakon konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski odlučili su da se zajednički putuje na samit, a usaglašeni su i principi za razgovor sa zvaničnicima Evropske unije. (N1 BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,