Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Briselu odbijen Čovićev zahtjev da se u sporazum uvrsti konstitutivnost

Preuzmite sliku

Prema informacijama koje je Klix.ba dobio iz pouzdanih izvora iz Brisela, sastanak bh. zvaničnika sa Charlesom Michelom još uvijek traje, a prema svemu sudeći ići će se u promjene određenih stavki zajedničkog sporazuma.

Kako kaže zvor, radi se na određenim izmjenama koje se odnose na stavku u kojoj je stajalo da se reforme ustava i izbornog zakona trebaju provesti šest mjeseci nakon formiranja drzavne vlasti.

To je, na inzistiranje stranaka sa sjedištem u Sarajevu, promijenjeno na to da se reforme trebaju provesti šest mjeseci nakon formiranja svih nivoa vlasti.

Također, kako saznaje Klix.ba, Čovićeva predstavnica je tražila da se u svim dijelovima dokumenta u kojem se spominju “građani BiH”, taj dio promijeni u “konstitutivni narodi i ostali”. Njen zahtjev je, kako nam je rekao naš izvor iz Brisela, odbijen.

Između ostalog, i lider SNSD-a je imao svoj zahtjev da se iz zajedničkog dokumenta izbriše dio o osudi ruske agresije na Ukrajinu, za što su male šanse da bude odobreno.

Zbog ovoga bi Dodik, kako je i najavio, mogao izdvojiti mišljenje.

Podsjećamo, sastanku prisustvuju predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Кomšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Кonaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto, Nezavisnog bloka Senad Šepić, NES-a Nermin Ogrešević, SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Lider HDZ Dragan Čović nije se pojavio na sastanku, iako je doputovao u Brisel.

Mirko Šarović (SDS) i Fahrudin Radončić (SBB) nisu doputovali u Brisel.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,