Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Brčkom otvorena izložba povodom 120 godina od dolaska prvih automobila u BiH

Preuzmite sliku

U Gradskoj vijećnici u Brčkom danas je, povodom 120 godina od dolaska prvih automobila u Bosnu i Hercegovinu, otvorena izložba radova pod nazivom “Fijakeri što po testi lete“ autora Admira Bilalovića.

Prema riječima autora, izložbu čini 25 radova nastalih u protekle dvije godine rađenih tehnikom duboki reljef-kombinovana tehnika. Pri izradi modela autor je koristio drvo, karton, stirodur, žice od kišobrana i druge materijale koji su reciklirani te su time dobili novi smisao i učešće u nastanku priče o historiji automobilizma.

– Motivi radova baziraju se na automobilima proizvedenim krajem devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka. Riječ je o modelima vozila koja su bila značajna u historiji automobilizma ili su imala neke specifičnosti koje su uticale na budućnost razvoja tehničke kulutre i nauke. Izdvojio bih interesantne modele kao što su Cugnotova parna kola, koja se smatraju prvim automobilom, zatim prvi praktični automobil Karla Benca, prvi taksi sa taksimetrom te prvi automobil s upotrebom rikverca. Namjera mi nije bila da pravim doslovne makete nego da stvaram umjetničke interpretacije automobila – izjavio je Bilalović.

  • Ističe da je prvi automobil ušao u Bosnu i Hercegovinu 1902. godine kada je grupa učesnika relija Pariz-Beč sa pet automobila odlučila produžiti prema jugu. U Sarajevu su dočekani uz najveće počasti, a nakon toga su se uputili prema Dubrovniku i Crnoj Gori.

    Izložbu “Fijakeri što po testi lete“ otvorio je šef Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Tomo Obrenović, a štampanje pratećeg kataloga finansijski je podržao Bosankohercegovački auto-moto klub.

    Organizator izložbe je Služba za arhiv pri Odjeljenju za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH, čiji su saradnici autori izložbenog kataloga. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje