Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Bratuncu sutra kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 13 žrtava

Preuzmite sliku

Sve je spremno za sutrašnju 10. kolektivnu dženazu u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, gdje će biti obavljen ukop posmrtnih ostataka 13 žrtava – potvrdila je Feni predsjednica Udruženja “Žene Podrinja” Bratunac Šuhra Sinanović.

Najmlađe žrtve koje će sutra naći svoj vječni smiraj su Hasmir Salihović i Nermin Salihović, koji su imali 17, odnosno 18 godina, dok je najstarija žrtva Fatima Osmanović, koja je imala 90 godina kada je ubijena. Šest tijela će biti ukopano kao N.N. osobe

-Nismo zadovoljni procesom eksuhumacija i identifikacija žrtava i pitamo se da li ćemo doživjeti da naši najmiliji budu pronađeni i na dostojanstven način ukopani. Nikako nisam zadovoljna presudama za zločin koji je počinjen nad nedužnim civilima – kazala je Sinanović.

Posmrtni ostaci žrtava bit će ispraćeni danas u 16 sati iz Tuzle, a očekuje se da kolona s tabutima u Bratunac stigne u 18 sati, nakon čega će biti proučen tevhid.

Dženazu u Bratuncu će sutra iza podne namaza predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U šehidskom mezarju Veljaci dosad su ukopana 283 tijela bošnjačkih žrtava s područja općine Bratunac, a tokom 1992. godine u Bratuncu su ubijena 603 bošnjačka civila.

Predstavnici Udruženja “Žene Podrinja” i preživjele žrtve rata danas će posjetiti i mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijeni, a s Ljubovijskog mosta u Drinu bacit će 603 crvene ruže za nestale. (Fena/Foto: Arhiv)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,