Ponedjeljak, 24. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Bosni i Hercegovini se nižu ubistva bez sudskih epiloga

Osumnjičeni za ubistvo djevojke u sarajevskom naselju Stup predan je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Drugoosumnjičeni će biti predan Sudskoj policiji FBiH zbog ranije raspisane centralne potjernice. Jučer i pucnjava u Živinicama.

Mnogo krivičnih djela koja, nažalost, na kraju nisu dobila pravosudni epilog. Sve se svodi na to da su počinitelji većinom od ranije poznati policiji.

Uskoro će godina od ubistva dvojice sarajevskih policajaca. Na optuženičkoj klupi za njihovo ubistvo nema nikog niti se tačno zna u kojoj je fazi ova istraga. Ovaj slučaj, nažalost, samo je jedan u nizu.

Smrti Davida Dragičevića i Dženana Memića i dalje su nerazriješene, a prije nekoliko dana navršilo se deset godina od ubistva Vedrana Puljića. Međutim, pravosuđe još nije procesuiralo odgovorne, niti je javnosti poznato šta se tačno dogodilo.

– Sve pravosudne institucije moraju biti proaktivne u radu, moraju imati mehanizam samoregulacije, moraju biti odgovorne prema građanima. U konačnici, kako je jasno istaknuto, segment vladavine prava će biti ono na šta će Evropska unija izuzetno obratiti pažnju u procjenjivanju same ocjene aplikacije za članstvo u Uniji – poručio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

Upravo će Reinhard Priebe u narednom periodu uime zvaničnog Brisela predstaviti izvještaj o stanju u bh. pravosuđu. Za to vrijeme rezultati rada u trećem stubu vlasti su loši, poručuju iz Balkanske istraživačke mreže.

– Tužilaštvo BiH nije imalo ni jednu značajnu optužnicu za korupciju. Kada se govori o predmetima ratnih zločina, imamo preko dvadeset tužilaca koji su podigli devet optužnica. To govori da preko pola tužilaca nije podiglo niti jednu optužnicu tokom ove godine – ističe Denis Džidić, urednik portala Detektor.ba.

Kada dođe do utvrđivanja odgovornosti pravosudnih zvaničnika, njihovi identiteti bivaju zaštićeni, pa i prilikom izricanja javne opomene, koja bi, zapravo, trebala utjecati na njihov savjesniji rad, tvrde u Transparency Internationalu BiH.

– Cilj je da se dođe do toga da niko ne preispituje rad pravosuđa niti daje ikakve konstruktivne sugestije, jer nezavisnost se shvata kao odsustvo odgovornosti prema bilo kome – smatra Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH.

Naredne sedmice članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH održat će sjednicu na kojoj bi nakon više od dvije godine trebali biti izabrani zamjenici glavne državne tužiteljice. Osim toga, trebali bi biti razmatrani izvještaji i preporuke o proceusiranju korupcije, koji su nekoliko puta odgađani. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,