Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U BiH uzeto pet uzoraka sumnjivih da su pozitivni na delta soj

Preuzmite sliku

U Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu nalazi se pet uzoraka pozitivnih na COVID-19, četiri koja su uzeta od stranih državljana i jedan uzorak uzet od državljanina BiH, koji će se upotrijebiti za eventualnu detekciju indijskog ili delta varijantnog soja koronavirusa.

Kazao je to za

  • Faktor
    prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorija i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, i dodao kako se radi o uzorcima koji su uzeti od osoba za koje se zna da dolaze iz područja u kojima cirkulira delta soj.
  • – Postoji mogućnost da su ti uzorci pozitivni na B.1.617, ali mi to sa sigurnošću ne može ustvrditi dok to zvanično, putem sekvencioniranja, ne dokažemo. Dakle, ti uzroci su sumnjivi – istakao je Goletić.

    Podsjetimo, nakon pauze koja je trajala od februara, Veterinarski fakultet u Sarajevu krajem maja dobio je donaciju dijagnostičkih kitova i potrošnog materijala za sekvencioniranje humanih uzoraka pozitivnih na SARS-CoV-2.

    – Potrebni su nam svježi uzorci od ljudi koji su pozitivni na COVID-19. Mi smo zemlja koja na raspolaganju nema dovoljno resursa da bi sistem sekvencioniranja bio posmatran kao dio cjeline, a ne izolovan slučaj kojim se bavi, primjera radi, Laboratorija na čijem sam ja čelu. Zbog ograničenih resursa zalažem se za ciljani pristup, kako bismo u ambijentu ograničenih finansijskih, ali resursa reagensa, bili u prilici da što je moguće prije otkrijemo i cirkulaciju delta soja – pojasnio je Goletić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje