Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U BiH sašivena najveća zastava Crne Gore na svijetu

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovačka firma “Laser” predala je Igoru Damjanoviću iz Crne Gore u utorak, 18.maja najveću crnogorsku zastavu.

Ova firma, čije je sjedište u Ljubuškom, na jugu Bosne i Hercegovine, sašila je najveću crnogorsku zastavu na svijetu, površine 5.000 kvadratnih metara i težine 700 kilograma.

Zastava će biti razvijena 21. maja na Cetinju, prijestolnici Crne Gore, na dan proslave Dana nezavisnosti.

– Ideja je došla dok sam čitao crnogorske portale i društvene mreže kako bi trebalo svi pod jednu zastavu da stanemo. I onda sam se usudio prvo da pomislim da radimo jedan tako veliki projekat i da konačno, ne mislim bukvalno, nego figurativno da stanemo svi pod jednu istu zastavu od 5.000 kvadrata, kaže Damjanović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Objašnjava kako su u dogovoru sa Tomislavom Bošnjakom, vlasnikom firme ”Laser” iz Ljubuškog došli na ideju kako da realizuju projekat šivenja zastave.

Projekat je koštao 16.000 eura. Novac za šivenje donirali su građani Crne Gore.

Zastavu će, kako je predviđeno, na Cetinju dići dvije ogromne dizalice.

Vlasnik firme „Laser“ Tomislav Bošnjak, za RSE kaže kako je zastavu od 5.000 kvadratnih metara bilo teško sašiti.

 • – Trebalo je smisliti prostor, koncepciju i ostalo. Uspjeli smo, malo smo kasnili, ali završeno je. Obećano je bilo da će biti gotovo u subotu, ali falilo nam je nekih završnih stvari, jer se ovakva zastava nikada nije radila na ovom teritoriju, pa se onda prilikom rada dolazilo do nekih saznanja kako nešto treba uraditi, objašnjava on.

  Na zastavi je, posljednji mjesec u prosjeku radilo i do 50 ljudi. Urađena je od 85 isprintanih djelova, koji su se kasnije sastavljali šivenjem.

  – Zastava je urađena iz 85 dijelova koji se ne mogu isprintati odjednom, tako da je puno ljudi bilo uključeno u proces rada na njoj. Prilikom savijanja zastave bilo je uključeno više od 50 ljudi, a svakodnevno je na njoj radilo između deset i četrdeset ljudi, kaže Bošnjak.

  Prema riječima Tomislava Bošnjaka, posao šivenja najveće crnogorske zastave je prihvatio najviše zbog izazova.

  – Ja sam im otvoreno rekao da što se tiče cijene objave bilo kad i bilo gdje, sve je išlo transparentno, a ja znam da je riječ o cijeni ispod svih cijena koje su njima bile ponuđene, dodaje on.

  Firma Laser 2019. godine napravila je zastavu Hrvatske, koja je oborila Guinness-ov rekord kao najveća zastava razvijena pod vodom.

  Članovi ronilaca SEUH i Ekološko roniteljskog kluba TIMUN iz Gradca, 25. jula 2019. godine razvili su pod vodom zastavu Republike Hrvatske veličine 200 četvornih metara, do tada najveću na svijetu, izvještava Radio Slobodna Evropa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,