Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U BiH predstavljena nova domaća puška, uskoro masovnija proizvodnja

Preuzmite sliku

Puška je dobila sve dozvole i prošla interna testiranja. Za sada je proizvedeno 10 prototipa, a uskoro će se krenuti s masovnijom proizvodnjom.

U prostorijama novotravničke kompanije “BNT” predstavljena je nova domaća puška.

Radi se o novom uspjehu bh. namjenske industrije, ali i kompanije koja je prije nekoliko godina proizvela prvu samohodnu haubicu.

Kako je potvrđeno za Avaz, ova puška dobila je sve dozvole i prošla interna testiranja. Za sada je proizvedeno 10 prototipa, a uskoro će se krenuti s masovnijom proizvodnjom. Danas su prostorije ove tvrtke posjetili čelnici Vlade FBiH, a kako je potvrdio Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, razgovaralo se i o samohodnoj haubici 155 m koju je samostalno razvilo i proizvelo ovo bh. poduzeće.

– Predstavljena je i nova puška kalibra 7,62 mm, također u potpunosti bh. proizvod koja bi uskoro trebala biti testirana u evropskim zemljama. Puška je rađena u kompletu u BNT TMiH. U narednom razdoblju očekujemo da ćemo potpuno razvijen proizvod testirati u Europi, nakon toga i dobivanja certifikata i dozvola početi pripreme za izvoz i za serijsku proizvodnju – rekao je Džindić.

On je istaknuo da sve ide svojim tokom kada je u pitanju proizvodnja haubice.

– Druga haubica je naručena od strane našeg strateškog partnera. Radi se o kamionu “tatra” na kojem ćemo mi raditi sve pristroje i automatsku haubicu 155 mm. Očekujemo do kraja godine da će priprema biti završena – kazao je Džindić. Kaže kako je ovo veliki uspjeh za namjensku industriju Federacije koja je u stalnom porastu od 2015. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,