Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U BiH od početka godine ušlo više od 19 hiljada migranata

Prema osljednjim dostupnim podacima, u Bosnu i Hercegovinu je od početka godine do 20. oktobra ušlo oko 19.500 migranata, a pripadnici granične policije istovremeno su uspjeli spriječiti ulazak oko 13.300 migranata.

Najnovije podatke u utorak je iznio pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marijan Baotić koji je gostujući u programu regionalne televizije N1 kazao i kako zapravo ne postoje pouzdani podaci o tome koliko je tačno ilegalnih migranata trenutno na teritoriju te zemlje, odnosno koliko ih je u međuvremenu uspjelo napustiti zemlju i nastaviti put ka zapadnoj Evropi preko Hrvatske.

“To niko ne može sa sigurnošću kazati”, izjavio je Baotić, dodajući kako unatoč pojačanim mjerama osiguranja granice koju poduzimaju i BiH i Hrvatska očevidno postoji neka vrsta “izlaznih ventila” za migrante, odnosno kako oni pronalaze put preko granične crte.

I dalje isti ključni problem

Baotić je upozorio kako je ključni problem i dalje isti: Srbija i Crna Gora zapravo popuštaju migrante u BiH, a uglavnom odbijaju provoditi sporazume o readmisiji uz obrazloženje kako nema dokaza da su migranti koje presretne policija na bosanskohercegovačkoj strani ikada registrirani na njihovom teritoriju.

Najveća koncentracija migranata u BiH i dalje je u Unsko-sanskom kantonu. Lokalne vlasti trenutno barataju podatkom kako se tamo nalazi između dvije i po do tri hiljade migranata. Tačnu evidenciju nemaju jer samo manji broj boravi u improviziranim izbjegličkim centrima, no puno migranata sklonište pronalazi u privatnom smještaju ili jednostavno borave na otvorenom.

Svi migranti koji su boravili u nekadašnjem hotelu “Sedra” kod Cazina, gdje su smještane uglavnom porodice s djecom, u ponedjeljak su napustili taj centar i zaputili su se ka graničnom prijelazu Izačić pokušavajući na taj način izvršiti pritisak na vlasti u BiH da ih puste prema Hrvatskoj.

Cijela noć na otvorenom

Cijelu noć na utorak osamdesetak osoba, uključujući desetke male djece, provelo je na otvorenome i ne žele se vratiti u Cazin.

U utorak im se u ovom svojevrsnom protestu pridružila i grupa od sedamdesetak migranata iz Velike Kladuše koji su se ponovo, kao i dan ranije, zaputili ka graničnom prijelazu Maljevac, no tamo ih je također dočekala bosanskohercegovačka granična policija zapriječivši im prolazak.

U Ministarstvu sigurnosti BiH mogli su potvrditi kako u centru za prihvat izbjeglica u Salakovcu kod Mostara sada boravi 215 migranata, no centar u mjestu Delijaš, tridesetak kilometara udaljenom od Sarajeva, poluprazan je jer tamo boravi tek 56 migranata, a kapacitet je 154 ležaja.

Pritisak za smještaj

Nadaju se ipak kako bi pritisak na Unsko-sanski kanton mogao popustiti kada ove sedmice bude otvoren još jedan centar za smještaj u mjestu Hadžići kod Sarajeva gdje su osigurani uvjeti za boravak oko 400 migranata.

Tamo je postavljeno 66 kontejnera za smještaj uz osigurano grijanje i sanitarne čvorove.

U planu je i otvaranje migrantskog centra u krugu nekadašnje tvornice “Bira” kod Bihaća čiji bi kapacitet bio oko 1.200 osoba, no tamo još nema nikakvih radova na adaptaciji jer se tome opet protive lokalne vlasti. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,