Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U BiH ima posla, bitna je edukacija

Preuzmite sliku

10 osoba iz Jajca i okoline završili obuku za CNC operatere i mehatroničare.

Osamnaestogodišnji Ermin Burić iz općine Jajce, jedan je od deset mladih osoba koje su početkom godine uspješno završili obuku za CNC operatere i mehatroničare, organizovanu u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje mladih, a koji se odmah i zaposlio. Nedugo nakon završetka obuke, Ermin je na probnom radu u kompaniji koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija. Za njega je ovo prvo radno iskustvo a dodatna edukacija mu je direktno pomogla u tome.

A zaposlenje i ekonomska neovisnost su ono o čemu sanjaju i mnogi Erminovi vršnjaci, koji zbog ekonomske situacije i nedostatka prilika napuštaju Jajce i regiju, te u potrazi za poslom i boljim uslovima života odlaze u veće gradove ili van BiH, dok čak 55% mladih u našoj zemlji traga za poslom, prema podacima Svjetske banke iz 2017. god.

Međutim, Ermin je među onima koji žele ostati u BiH, pa je u potragu za poslom i svoje usavršavanje uložio dodatni trud. Krajem prošle godine, zajedno s još devet mladih osoba iz Jajca i okoline, pohađao je obuku za mehatroničare i CNC operatere, koja je za njih organizovana na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci. Obuku je organizovala kompanija Kolektiv – Posao.ba, u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje mladih i u saradnji s Općinom Jajce.

  • Ermin, koji je završio Srednju strukovnu školu u Jajcu, želio je uz dodatnu edukaciju i praktičnu primjenu naučenog biti konkurentniji na tržištu rada: „Obuka mi je dosta pomogla u zapošljavanju. Kada sam se prijavio za posao s diplomom certificiranog mehatroničara, ubrzo nakon toga sam dobio i poziv na probni rad. Trenutno radim sve vrste poslova u jednoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija i svaki dan učim nešto novo“, kaže Ermin, koji je bio najmlađi među kandidatima koji su pohađali obuku.

    Ermin ima savjet za mlade koji su u potrazi za poslom, i tvrdi da to što nemaju radnog iskustva ne treba da ih obeshrabri: „U CV-u koji šaljete poslodavcima, bitno je istaći vaše vještine, zatim istaći smjer za koji ste se opredijelili, kao i to koje vas radno mjesto zanima i zbog čega. Mladima koji nemaju radnog iskustva, a u potrazi su za poslom, preporučujem da se dalje usavršavaju i da budu uporni u onome što žele.“

    Marko Lončarević iz Agencije Posao.ba, koji je radio na selekciji osoba za učešće u ovoj obuci, kaže da je interes za ovaj vid edukacije bio zaista veliki i da među pristiglim prijavama nije bilo jednostavno odabrati samo deset kandidata, odnosno četiri mehatroničara i šest CNC operatera, koliko je bilo predviđeno za obuku. „Nastojali smo da odaberemo kandidate koji su zaista motivisani za rad u ovim oblastima, jer je krajnji cilj obuke njihovo zapošljavanje. Pošto se radi o profilima koji su dosta traženi na tržištu rada, ova obuka će im biti od velike koristi. Ovo je samo jedan od primjera kako se lokalne vlasti mogu aktivno uključiti i pružiti podršku u procesu zapošljavanja mladih.“

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje