Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U BiH danas se rađa 17.000 beba manje nego ‘96. godine

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina je prije 50 godina imala isti broj stanovnika kao danas, s tim da se broj djece i mladih od 0-19 od tada prepolovio, dok se broj osoba starijih od 65 godina utrostručio, kazano je na prezentaciju nacrta Strategije za unaprjeđenje položaja starijih osoba u FBiH.

Ove demografske promjene su dovele do velikih pritisaka na postojeće sisteme zdravstvene i socijalne zaštite koji, ako se dosadašnji populacijski trendovi nastave, neće moći odgovoriti na sve veće zahtjeve starijih osoba.

Tužno i porazno zvuči da se u BiH, prije tačno 20 godina, rodile 46.594 bebe, a dvadeset godina kasnije, samo 29.107 beba ili čak 17.000 manje nego 1996. godine.

S ovim trendom u Bosni i Hercegovini za 50 godina rađat će se zanemariv broj djece, a većinu stanovništva činit će starci.

Nacrt strategije

Kao odgovor na ove demografske promjene, relevantna ministarstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, vladine institucije i fondovi, te predstavnici nevladinog sektora izradili su nacrt Strategije za unaprjeđenje položaja starijih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018-2027.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje