Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U BiH 30 posto građana sudjelovalo u koruptivnim aktivnostima

Preuzmite sliku

Istraživanje koje je urađeno u Bosni i Hercegovini pokazalo je da više od 50 posto bh. građana smatra da se uopće ne isplati boriti protiv problema korupcije koji je koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan nazvao rak-ranom bh. društva.

Kako bi se to promijenilo, ali i uhvatilo u koštac s ovim pitanjem Ured koordinatora za reformu javne uprave organizirao je danas u Sarajevu početnu konferenciju uoči implementacije jednogodišnjeg projekta nazvanog “Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe”.

Korupcija je jedan od ključnih problema čije rješavanje je dosad bilo izbjegavano, a Ćuzulan ističe da će se društvo morati konačno suočiti s ovim pitanjem jer je drugi dio istraživanja pokazao da je 30 posto građana sudjelovalo u određenim koruptivinim aktivnostima.

Samim time stvoren je “koruptivni mentalitet” na koji su svi pristali, ali nije nemoguće boriti se protiv korupcije te Ćuzulan navodi za primjer žestoku borbu protiv korupcije u Rumunjskoj koja je rezultirala dostizanjem gotovo nulte stope korupcije.

Najavio je da će biti neophodno jačanje zakonodavnog okvira, ali i svega onoga što jača etički integritet institucija, dodajući da se vlastitim primjerima može manifestirati borba protiv korupcije.

O mogućnosti prijave korupcije i činjenici da postoji zakon koji će zaštititi prijavitelja govorio je danas pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Mevludin Džindo, iznoseći podatak da postoje kanali za prijavu korupcije u svih 75 državnih institucija.

Ovako ne postoji isplativa računica da se bavite korupcijom jer postoji mogućnost da vas neko prijavi i da taj neko bude apsolutno zaštićen od strane sustava” – dodao je Džindo.

Također, kazao je, postoji devet tijela za sprječavanje korupcije takozvanih hibrida ove agencije na svim razinama vlasti koji su potrebni da bi se uspostavio stup antikorupcije i definitivno znalo s kim se razgovara da bi se eliminirao uvjet za nastavak korupcije.

Ekspert na ovom projektu Almir Maljević pojasnio je da je ovaj projekt zasnovan na standardiziranom modelu obuke za državne službenike, a sadržaj tih modela obuka zavise od analiza koje se provode.

Imamo podatke s terena o tome kakav nam je normativni okvir, postoje li neki nedostaci i ako postoje na koji način ih se može riješiti te kakva su iskustva s korupcijom kada je u pitanju državna služba” – naglasio je Maljević.

Istaknuo je da se na taj način stiče utisak kakav je obim, struktura i dinamika pojavnog oblika korupcije u BiH i mogu se educirati državni službenici na koji način se takvim pojavnim oblicima mogu suprotstaviti.

Rukovoditeljica Službe za informiranje Vijeća ministara BiH Mirjana Micevska-Pajanović smatra da će ovaj projekt doprinijeti radu državnih službenika da bi znali prepoznati izazove koji su pred njima kada je u pitanju borba protiv korupcije, ali i njenoj prevenciji jer službenici za odnose s javnošću posjeduju informacije koje imaju cijenu na tržištu.

Cilj projekta je podrška procesima demokratske stabilizacije i reformi javne uprave u BiH u segmentu izgradnje profesionalne i etične državne službe, kroz povećanje transparentnosti u radu uprave, jačanje integriteta i podizanje svijesti o problemu korupcije u radu javnih službi.

Projekt “Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe” financira se iz domaćih financijskih sredstava, odnosno institucije alociraju sredstva za borbu protiv korupcije putem Ureda koordinatora za reformu javne uprave. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,