Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U bh. kantonu se porodice s djecom vratile iz Njemačke: “To nas veseli…”

Preuzmite sliku

U svim školama na području Kantona 10 nastava počinje u ponedjeljak, 5. septembra.

Ministrica nauke, prosvjete, kulture i sporta Kantona 10 Gordana Nakić kazala je u razgovoru za Fenu kako su radovi na školama, poput završetka uređenja fasade na Srednjoj školi u Glamoču te opremanje srednjih škola u Livnu i Tomislavgradu sa CNC uređajem i plastenikom za praktičnu nastavu, završeni čime su sve škole na području te županije spremne za početak nove školske godine.

– U 2022./23. školskoj godini Vlada Kantona 10 je, na inicijativu resornog ministarstva, osigurala sredstva od preko 400.000 KM za besplatne udžbenike. Svi učenici od 1. do 9. razreda, njih više od 3500, će prvi put dobiti besplatne udžbenike a koje su do sada imali učenici prvih razreda i učenici iz porodice slabijeg imovnog stanja”, kazala je Nakić.

Govoreći o upisu prvačića, ministrica je istaknula da je u prve razrede na prostoru cijelog kantona ukupno upisano 342 učenika što je, kaže, za 20 učenika manje nego u isto vrijeme prošle godine .

– Imamo i nekoliko porodica s djecom koje su se vratile iz Njemačke sto nas veseli, jer se nadamo ne samo smanjenom iseljavanju, već i brojnijem povratku iseljenih – istakla je Nakić.

U cilju poboljšanja kvalitete obrazovanja u ovoj školskoj godini realiziran je pilot projekat produženih boravaka za sto je Vlada tog kantona izdvojila 80.000 KM.

– Produženi boravak je oblik neposrednog odgojno-obrazovnog rada u kojemu je učenicima aktivno organizirano i osmišljeno vrijeme za igru, odmor, užinu, učenje, pisanje zadaće i kreativne aktivnosti – kazala je Nakić.

Pilot projekat se trenutno provodi u Osnovnoj školi “Fra Lovro Karaula” u Livnu, dok se u skoroj budućnosti isto očekuje u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Tomislavgradu gdje su radovi na uređenje prostora pri kraju a, kako ističe ministrica, cilj je da i područne škole gdje bude interesa i potrebe krenu sa spomenutim projektom produženog boravka.

Nastavljena je također od ranije digitalizacija škola u Kupresu, Glamoču i područnim školama na području Livna, Priluci i Ljubunčiću.

– Digitalizacija podrazumijeva uvođenje e-dnevnika koji je izuzetno praktičan i koristan prije svega za roditelje i učitelje, a onda i za učenike. Pod tim se podrazumijeva opremanje učionica pametnim, odnosno interaktivnim pločama. Ove godine smo imali prve digitalne upise u srednje škole. E-upisi su izuzetno važni zbog transparentnosti i prošli su bez ikakvih problema na zadovoljstvo učenika, roditelja i škola – naglasila je ministrica Nakić.

Osim navedenog, dodala je kako je Ministarstvo nauke, prosvjete, kulture i sporta Kantona 10 i ove godine, kao i prethodnih, planiralo sufinansiranje prijevoza učenika srednjih škola u tom kantonu za školsku 2022.-2023. godinu u ukupnom iznosu od 400.000 KM sukladno podacima o broju učenika koji koriste prijevoz dobivenim od strane srednjih škola Kantona 10. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,