Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U bazi Butmir izvedene vježbe u sklopu EUFOR-ovog “Brzog odgovora 2022”

Preuzmite sliku

U bazi Butmir u Sarajevu upriličen je Dan visokih zvanica u okviru vježbe “EUFOR – Brzi odgovor 2022” u kojoj je izvedena i metodsko-pokazna vježba kojom je demonstrirana EUFOR-ova sposobnost na kopnu i u zraku kao i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Multinacionalnog bataljona, javlja Anadolu Agency (AA).

Događaju su prisustvovali komandant EUFOR-a general major Anton Wessely, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović i drugi visoki zvaničnici.

Prvo su postrojene snage EUFOR-a, a potom su održane metodsko-pokazne vježbe kojom je demonstrirana EUFOR-ova sposobnost na kopnu i u zraku. Dva helikoptera koja su učestvovala u vježbi su iz austrijskih snaga, a druga dva iz mađarskih vojnih jedinica koje djeluju u sklopu EUFOR-a.

General-major Wessely u obraćanju prisutnima kazao je da će zajednička misija EUFOR-a Althea doprinijeti stabilnosti države BiH.

Aurelie Valtat, predstavnica Delegacije EU-a u BiH, istakla je da današnji događaj jasno pokazuje posvećenost Evropske uniji stabilnosti BiH na njenom putu prema članstvu u EU.

“Ovaj događaj je i znak ohrabrenja za sve ljude u BiH i njene političke lidere da uradimo sve ono što je potrebno da bi se došlo do budućnosti BiH u EU. Vježba pokazuje nedvosmislenu posvećenost EU-a suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, rekla je Valtat.

Vojnici iz 20 zemalja okupili su se na vojnoj vježbi u Bosni i Hercegovini koja bi trebala trajati do 22. novembra. Samo iz Italije je stiglo više od 250 vojnika s vojnom opremom i vozilima.

U narednim danima će se svih 20 zemalja okupiti na ovoj vježbi koja će se odvijati na različitim urbanim i ruralnim lokacijama širom Bosne i Hercegovine, u koordinaciji s Oružanim snagama BiH i lokalnim zajednicama koji će dati svoj doprinos logističkoj i administrativnoj podršci.

Kao i prethodnih godina, dodatni vojnici će privremeno povećati broj EUFOR-a i učestvovat će u taktičkim vježbama i patroliranju. Operacija EUFOR Althea aktivna je u BiH od 2004. godine i nasljednica je NATO-ve mirovne misije u zemlji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,