Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Banjoj Luci obilježavanje neustavnog praznika, pojačane mjere sigurnosti

Preuzmite sliku

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim 9. januar kao “Dan Republike Srpske”, taj bh. entitet i dalje ga obilježava kao praznik.

Presjednica RS-a Željka Cvijanović prisustvuje jutros i liturgiji u hramu Hrista spasitelja u Banjoj Luci, koju predvodi patrijarh srpski Irinej, u povodu slave „Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana“, koji je ranije slavljen kao „krsna slava RS“.

U Banjoj Luci će danas biti održan i defile u centru grada, svečana akademija i prijemi pod motom “Ponosna i vječna”, u povodu neustavnog 9.januara, koji je neradni dan u RS.

Pojačane su mjere sigurosti u gradu, a različiti vodovi policije će učestvovati i u defileu.

Najavljeno je da će delegaciju Srbije danas u Banjoj Luci predvoditi predsjednica Vlade Ana Brnabić, kojoj će biti uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Krajem novembra 2015. godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9.januar kao “Dan RS”, nakon čega su srpski zvaničnici RS-a u zajedničkoj izjavi naveli da će se taj datum u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao “Dan RS“.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o “Danu RS”, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao „Dan RS“.

Taj zakon je usvojen, iako je sud osporavao i entitetski referendum o tom datumu i poništio njegove rezultate. (Fena | Foto:N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,