Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Banjaluci obilježen Dan borbe protiv duhanskog dima: Pušenje je bolest ovisnosti (FOTO)

Studenti Medicinskog fakulteta u Banjaluci danas su obilježili Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima dijeleći građanima letke u kojima se ukazuje na štetnost konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivana Todorović, student Medicinskog fakulteta u Banjaluci, istakla je da su napravili i prezentaciju sa karakterističnim slikama kako bi mladima skrenuli pažnju da ne počinju da puše, a pušačima da prestanu to da rade pokazujući im za šta sve je pušenje štetno i rizično.

  • “Djeca čiji su roditelju pušači, iako direktno ne konzumiraju cigarete, pasivni su pušači. Svako djete udahne svaku treću cigaretu svog roditelja”, istakla je Todorović.

    Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana RS, rekao je da je u posljednjih 15 godina broj pušača smanjen za 10 posto, a da u Republici Srpskoj puši oko 30 posto građana.

  • “Struka je dokazala da je pušenje štetno po ljudsko zdravlje i da nije štetna navika, nego bolest ovisnosti, jer nikotin ima isti efekat na moždane ćelije kao i heroin. Zbog toga je teško ostaviti pušenje”, rekao je Marković.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,