Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Ambasadi Irana u Sarajevu otvorena Knjiga žalosti: Naša snaga i moć će i dalje biti veliki

Preuzmite sliku

Povodom pogibije predsjednika Irana Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, u Ambasadi Irana u Sarajevu otvorena je Knjiga žalosti, javlja Anadolu.

Od jutarnjih sati u Knjigu žalosti upisuju se bh. građani i ambasadori država u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Irana u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman zahvalio se bh. političarima i reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću na riječima saučešća koje su uputili nakon ovog tragičnog događaja.

 • “Povodom pogibije ajatolaha doktora Raisija, predsjednika Islamske Republike Iran, i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz imama Ayatollaha Al-Hashema, danas je u prostorijama Ambasade Iran otvorena Knjiga žalosti”, rekao je Torkaman.

 • Naveo je da svi zainteresovani mogu doći i upisati se u Knjigu žalosti.

  “Želim izraziti nadu da će prijateljstvo između dvije zemlje, između naroda Islamske Republike Iran i Bosne i Hercegovine, uvijek biti postojano, održivo i u korist ovih zemalja i njihovih naroda”, poručio je Torkaman.

  Govorio je i o stanju u državi nakon smrti Raisija i drugih zvaničnika.

  “Narod Irana je uvijek cijenio ljude koji su mu služili. Što se tiče naše zemlje, uz rukovodstvo vrhovnog lidera, nikakav vakuum se neće pojaviti unutar zemlje. Naša snaga i moć će i dalje biti veliki i bit ćemo još jači”, naglasio je Torkaman.

 • Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio zbog loših vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.

  Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika u ponedjeljak nakon Raisijeve smrti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje