Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U akciji ‘Lovac’ uhapšeno više osoba, među kojima su i dva granična policajca

Preuzmite sliku

Po nalogu Tužilaštva BiH na području Bileće realizirana je antikorupciona akcija kodnog naziva “Lovac“.

Tom prilikom slobode je lišeno više osoba, među kojima i dva policijska djelatnika Granične policije BiH, koji se sumnjiče za zlouporabu položaja i primanje dara ili drugih oblika koristi u dužem vremenskom periodu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Postupajući po nalogu i pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski uposlenici Granične policije Bosne i Hercegovine, na području Bileće i okolice, realizirali su operativnu akciju “Lovac“, usmjerenu na otkrivanje i kazneno procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja već duže vrijeme djeluje na tom području, saopšteno je u nedjelju iz Tužiilatva BiH.​

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela, a u svezi sa kazmenim djelima: krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznim proizvodima, zlouporaba službenog položaja ili ovlasti te primanje dara i drugih oblika koristi, navode iz Tužilaštva BiH.

​Dodaj se da se osumnjičeni policijski djelatnici sumnjiče da su duži vremenski period, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka, u toku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice, iz Crne Gore u BiH.

Nakon kriminalisticke obrade te izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv koruptivnih kaznenih djela, naročito korupcije unutar institucija za provedbu zakona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje