Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U akciji “Lift” SIPA uhapsila više osoba, zaplijenjena veća količina ilegalnog naoružanja

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, lišili su slobode ukupno 5 osumnjičenih osoba u okviru akcije kodnog naziva „Lift“.

Ova detaljno osmišljena i planirana akcija, provedena je uz pretrese objekata, prostorija i vozila koja koriste osumnjičeni, te je pronađena i zaplijenjena veća količina oružja, streljiva i druge vojne opreme, namjenjena ilegalnom tržištu naoružanja, koje je krijumčareno na području BiH, Srbije i SR Njemačke, na koje se oružjem snabdijevaju počinitelji raznih kaznenih djela, čime se nanosi velika opasnost za opću sigurnost građana u BiH i inozemstvu.

Osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su da su djelujući kao organizirana skupina, tijekom 2015. godine, vršili organizirano krijumčarenje oružja (u najvećoj mjeri pištolja) te, streljiva i vojne opreme, čije držanje i nabavka ni pod kojim uvjetima nije dozvoljena civilima i građanima.

Oni se terete da su djelujući kao organizirana skupina, u više navrata organizirali krijumčarnje i prodaju u BiH, kao i krijumčarenje na područje Njemačke, veće količine oružja, uglavnom pištolja, te streljiva i druge vojne opreme, koju su prodavali njima poznatim osobama na ilegalnom tržištu.

Osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo-neovlašten promet oružjem, streljivom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. stavak 1. i stavak 3. Kaznenog zakona BiH.

Nakon operativne obrade od strane SIPA, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Tužiteljstvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja, oružja, streljiva i eksploziva, koje kriminogene strukture koriste u izvršenju kaznenih djela, te u tim aktivnostima ostvaruje suradnju sa policijskim i sigurnosnim strukturama zemalja regiona i EU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,