Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U akciji “Čarli” privedeno više osoba: Borba protiv financijskog kriminala i poreznih utaja

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, od ranih jutarnji sati, više desetina policijskih službenika SIPA i djelatnika UIO BiH, formiranih u 7 specijalnih istražnih timova, provode aktivnosti na području Bihaća, Velike Kladuše i okoline, u okviru procesuiranja počinitelja kaznenih djela organiziranog kriminala, a u svezi sa nezakonitim uvozom, krijumčarenjem, krivotvorenjem dokumentacije, nezakonitim skladištenjem i utajama PDV-a, kojima je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine.

Među osumnjičenima koji su privedeni, nalaze se i dva aktivna uposlenika UIO BiH, kao i vlasnici špediterskih firmi.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, provodi detaljnu i opsežnu istragu, kojom su prikupljeni dokazi, da organizirana skupina počinitelja fizičkih i pravnih osoba, duži vremenski period vrši nezakonite aktivnosti u vezi sa uvozom polovnih automobila, rezervnih dijelova i drugih roba u Bosnu i Hercegovinu, prilikom čega se vrše utaje PDV-a i drugih dadžbina, za koje je oštećena država BiH, budžet i svi građani naše zemlje.

Meta aktivnosti je ukupno 7 pravnih i fizičkih osoba. Osumnjičeni će biti privedeni, te će nakon konsultacija policije i postupajućeg tužitelja, biti donesena odluka o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv financijskog kriminala i poreznih utaja, jer se radi o kaznenim djelima koja nanose štetu financijskom sustavu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,