Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U 40. godini preminuo Velid Efendić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

Preuzmite sliku

Nakon teške bolesti jučer je u 40. godini života preminuo Velid Efendić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Velid Efendić je bio vanredni profesor na Katedri za finansije, s fokusom interesovanja i rada iz oblasti finansija, bankarstva, bankarskog menadžmenta, islamskog bankarstva i finansija i analize investicija.

Kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu počeo je raditi 2004. godine, iste godine je stekao zvanje magistra ekonomskih nauka.

Aktivno je radio na uspostavljanju akademskih temelja islamskog bankarstva u Bosni i Hercegovini, te je bio jedan od osnivača i rukovodilac Bankarske akademije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Centra za islamsku ekonomsiju, bankarstvo i finansije, te prvog master studija u BiH iz oblasti islamskog bankarstva u saradnji s Bolton Univerzitetom iz Velike Britanije i BBI bankom.

Jedan je od osnivača i članova upravnog odbora Evropske asocijacije za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije. Učestvovao je u realizaciji velikog broja domaćih i stranih istraživačkih projekata značajnih za BiH.

Bio je inicijator i organizator više međunarodnih konferencija u Sarajevu, kao što su „Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference“ (2014. i 2018.) i „International Conference on Banking and Finance“ (2016. i 2017.). Autor i koautor je dvije knjige i velikog broja naučnih članaka.

Profesor Velid Efendić će ostati zapamćen, među svojim studentima i kolegama, po blagoj naravi, kao osoba puna podrške koju je pružao svima oko sebe – navodi se u saopćenju Ekonomskog fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Poštovane kolegice i kolege,

s velikom tugom i duboko ožalošćeni obavještavamo vas da je danas u poslijepodnevnim…

Objavljuje Ekonomski fakultet Univerziteta u SarajevuNedjelja, 14. veljače 2021.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje