Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Twitter: Stotine ispovijesti žena sa Balkana koje su seksualno zlostavljane

Preuzmite sliku

#Nisamprijavila hešteg je pod kojim stotine žena na društvenoj mreži Twitter piše svoja iskustva sa različitim oblicima seksualnog nasilja. Žene navode razloge zbog kojih nisu mogle prijaviti seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i ponižavanje od strane muškaraca. Stotine objava svjedoče zaista bolna iskustva.

Twitteer su prepalivle objave pod heštegom #nisamprijavila u kojima žene iz svih zemalja regiona pišu o svojim potresnim iskustvima sa zlostavljačima.  Ovo su samo neke od stotina potresnih objava:

#NisamPrijavila jer je ugledna osoba u našem mjestu; jer mi mnogi nisu povjerovali kojima sam rekla; jer su ti isti krivili mene; jer “nisam imala dokaza”, a znam da bi mi u policiji to isto rekli i danas, 13 godina kasnije. Tuga, čemer, jad – i nekad i sad.

#NisamPrijavila zato što sam bila prestravljena. U šoku. Samo sam drhturila i sklanjala pogled od njega. Šutila sam i navlačila rukave da niko ne vidi. Kada sam poslije nedjelju dana pokušala da kažem, rođena majka je samo prevrnula očima. Rođeni brat me pitao čime sam izazvala. Eto.

Dodatno je poražavajuće da su samo jučer na društvenoj mreži Twitter objavljene stotine ispovijesti djevojaka koje su se u svom životu susrele sa nekim oblikom zlostavljanja. Ono što je dominantno u opisu užasa koji su im se dešavali je da žene iz regiona nemaju povjerenje u institucije, nemaju podršku društva u kojem žive, a nerijetko im i porodica okreće leđa kada progovore o seksualnom zlostavljanju.

“Napišem pa obrišem svoje #nisamprijavila jer mi je dugo trebalo da samoj sebi objasnim da ono što mi se desilo nije u redu. Nisam prijavila zato što su ugledni, obrazovani muškarci znali da me stave u neugodne situacije bez i da shvatim šta mi se dešava, jer: pristojnost.”

Mnogi twitteraši #nisamprijavila smatraju najvažnijim tagom u 2021. godini. Priče iz cijelog regiona govore da je društvo gotovo pa prihvatilo neprimjereno ponašanje muškaraca prema ženama. Muškarci često nisu ni svjesni da svojim postupcima, riječima ili djelima vrijeđaju i ponižavaju slabiji spol jer su takvi postupci općeprihvaćeni. Priče krhkih i nježnih bića trebaju biti nauk svim onima koji u svakodnevnom životu komuniciraju sa njima.

#nisamprijavila jer sam od prvog incidenta s 10ak godina, pa do posljednjeg s 20ak, znala da nemam kome. Ne postoji zena, ubijedjena sam, koja nije dozivjela drpanje bolesnika u javnom prevozu. Zadnji put, dosla sam polivena spermom po jakni i torbi, bez da sam bila svjesna.“

“#NisamPrijavila zato što sam bila mala, tek u osnovnoj školi i brinula sam se da će mi se smejati i reći da umišljam.”

U sadržaju objava od kojih smo izdvojili samo kap u moru potresnih priča primjećuje se da se žene sa zlostavljanjem susreću u gotovo svim sferama života, na ulici, u školama, javnom prevozu, a cilj pokreta je da se konačno tome stane u kraj. Nadamo se da će uspjeti.

Istraživanje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) iz 2019. pokazalo je kako je 22 posto ispitanih Srpkinja odgovorilo da je od 15. godine doživjelo fizičko ili seksualno nasilje partnera ili nekog drugog.

Više od 41 posto njih bilo je izloženo seksualnom zlostavljanju, što je za 10 postotnih bodova više nego u prosjeku Europske unije i pokazuje da je prijava zlostavljanja na Balkanu tabu, “jednako kao manjak svijesti što seksualno zlostavljanje jest”, stoji u izvještaju OESS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje