Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tvrde da načelnik Kalesije kupuje vijećnike (VIDEO)

Preuzmite sliku

Korupcija i nepotizam u Bosni i Hercegovini uzela je maha u svim segmentima društva. Primjer iz Kalesije samo je jedan od njih – načelnik kupuje vijećnike. Opozicija traži smjenu. Najavili su podnošenje krivične prijave Tužilaštvu Tuzlanskog kantona od kojeg očekuju da procesuira, kako kažu, očiglednu političku korupciju, piše Federalna.ba.

Godinu dana vlasti je načelnik Nedžad Džafić potrošio samo na kupovanje vijećenika koji čine aktuelnu većinu u Općinskom vijeću i zapošljavanje njihovih porodica, tvrde u opoziciji. Zbog toga su protiv Džafića podnijeli i krivičnu prijavu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

“Većinu pravi na način da se zapošljavaju zapošljavaju vijećnici i njihovi članovi porodice. To je jedan klasičan primjer političke korupcije kojem treba stati u kraj”, tvrdi Dževad Hadžić, predsjednik Općinskog odbora SDP-a Kalesija.

Na to ukazuje i grupa nezavisnih vijećnika. Kako je kazao Mujo Mujkić, iz Kluba vijećnika “Za bolju Kalesiju”, u Domu zdravlja zaposlena su četiri nova radnika koja nisu potrebna, a u Veterinarskoj stanici je zaposlena supruga predsjednika Kluba vijećnika SDA.

Nezvanično, Feberalna.ba saznaje da je, na taj način, vijećnik Selmir Buljkić dobio posao u Centru za socijalni rad, a vijećnik Edis Sakić u Domu zdravlja. Vijećnik Elvir Brkić zaposlio je suprugu u općinu Kalesija, dok je vijećnik Zijad Suljkanović zaposlio kćerku u Dom zdravlja. Vijećnik Adnan Kamerić zaposlio je suprugu u Komunalac, vijećnik Ferid Smajić zaposlio je sina u Općinu, vijećnik Asim Mehemdović zaposlio je kćerku i sestru u Dom zdravlja, vijećnik Ramiz Baručić zaposlio je sina u Vatrogasnu stanicu i vijećnik Mehmed Suljkanović zaposlio je kćerku u Vodovod. Načelnik Nedžad Džafić zaposlio je sina u BKC.

Opozicija traži njegovu ostavku i zbog propalih investicionih projekata. Kako navodi vijećnik Muhamed Osmanović, propao je projekt kanalizacije sa Vladom Slovenije od 500 hiljada eura, niti je urađena urađena adaptacija objekata po mjesnim zajednicama, nije urađen vodovod

Načelnik Džafić se nije javljao na naše telefonske pozive. (Federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje