Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužna povorka sa tabutima 136 ubijenih Srebreničana krenula iz Visokog

Preuzmite sliku

Ukupno 136 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida koji će ove godine biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, na 20. godišnjicu srebreničkog genocida 11. jula, krenulo je jutros iz Visokog put Srebrenice uz učenje odlomaka iz Kur'ana, piše Anadolu Agency (AA). 

U blizini Odjela patologije Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko veliki broj građana došao je odati počast ubijenim Srebreničanima. Među njima je i Azmir Hodžić porijeklom iz Srebrenice koji je u razgovoru za AA istakao kako svake godine iz Visokog prati tabute koji će biti pokopani u Potočarima.

“U ratu sam izgubio oca, djeda, amidžića, dosta bliže familije… Osjećaj danas je tužan, ovo se ne može zaboraviti”, kazao je Hodžić dodajući kako se mora prestati sa negiranjem genocida u BiH.

 • jusuf-memisevic-prevozi-posmrtne-ostatke-srebrenicana-ovo-je-moja-najteza-voznja1-20150709
 • Tabuti sa posmrtnim ostacima Srebreničana sinoć su premješteni u kamion koji je krenuo put Potočara, a koji će se kao i prethodnih godina putem zaustavljati kako bi građani mogli odati počast ubijenima. Kamion sa tabutima će nakon zaustavljanja u Vogošći, stići pred zgradu Predsjedništva BiH a potom i spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kao i ispred pijace Markale. Planirano je da povorka sa tabutima Srebreničana oko 15 sati pristigne u Potočare.

  U tabutima, među stradalim Srebreničanima nalazi se i najstarija žrtva koja će sutra biti ukopana na kolektivnoj dženazi, 75- godišnji Jusuf Smajlović. On će biti ukopan sa sinom i unukom. Pored njega, u Potočarima će biti ukopan i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom. Među 136 žrtava je i 18 maloljetnika od kojih osam 16-godišnjaka koji će također sutra biti sahranjeni.

  Uz dosad ukopanih 6.166 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine i 75 onih koji su ukopani pored očeva i braće, na 20. godišnjicu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, smiraj će naći još 136 žrtava, a time će broj pokopanih Srebreničana u Memorijalnom centru u Potočarima iznositi 6.377.

  Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida bit će klanjana u subotu 11. jula.

  U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, trenutno optuženog pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine, 1995. godine, ubijeno je preko 8.000 ljudi. Veliki broj Srebreničana 20 godina nakon rata u BiH još uvijek nije pronađen. (Tuzlanski.ba/AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje