Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužna kolona ispraćena iz Šejkovače: Porodice se sa suzama i cvijećem opraštaju od svojih najmilijih (FOTO)

Preuzmite sliku

Samo suze i tišina ostali su iza tužne kolone koja je danas saCma 30 prijedorskih Bošnjaka, ubijenih tokom proteklog rata u ovom gradu, krenula put Hambarina, gdje će danas biti obavljena zajednička dženaza, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi porodica ubijenih Bošnjaka Prijedora okupili su se jutros u Identifikacionom centru Šejkovača kod Sanskog Mosta i u tišni formirali dva reda od kamiona do ulaza u Centar te na rukama prenijeli tabute u kamione.

Uplakane majke, sestre i mnogobrojna rodbina u tišini se opraštaju od svojih najmilijih. Tužna kolona sa tabutima u kojima se nalaze posmrtni ostaci, krenula je u ranim jutarnjim satima od Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu do stadiona OFK Brdo ”Vedro polje” u Hambarinama gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz za 30 stradalih Bošnjaka.

Kolona sa tabutima se prije dolaska u Hambarine zadržala i na glavnom trgu u Sanskom Mostu.

Na kolektivnoj dženazi u Prijedoru danas će biti ukopano 30 žrtava ubijenih 1992. godine. Posmrtni ostaci devet žrtava koje će ove godine biti ukopane su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica. Najmlađa žrtva je Zikret Redžić koji je u trenutku smrti imao 18 godina, a najstarija Asim Žerić koji je u trenutku smrti imao 67 godina. Posmrtni ostaci Zikreta su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica, a Asima u Jakarinoj Kosi. Na dženazi će biti ukopan i otac i sin, Mehmed i Sead Kadić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u Tomašici.

Prisutnima će se obratiti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija bihaćki prof. Hasan ef. Makić kao i članovi porodica žrtava.

Iz masovne grobnice Tomašica do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 435 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje