Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski kanton: Upitna isplata plata, boračkih i drugih egzistencijalnih naknada

Preuzmite sliku

Pozivanjem na vitalni nacionalni interes, predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine Žarko Vujović (SD) i Boris Krešić (DF) su zbog vlastitih interesa i interesa njihovih stranačkih šefova, jednom riječju, svjesno i namjerno blokirali Tuzlanski kanton te doveli u pitanje isplate plata, boračkih i drugih egzistencijalnih naknada onima kojima je ista najpotrebnija, navode u svom saopćenju iz Kantonalnog odbora BiH Tuzla.

Prijedlog budžeta Vlade Tuzlanskog kantona predvođene aktuelnom skupštinskom manjinom koja zbog vitalnog nacionalnog interesa istu drži na “infuziji“, nije dobila podršku novoformirane većine u Skupštini Tuzlanskog kantona. U svim normalnim demokratskim društvima, vlast koja izgubi parlamentarnu većinu odstupa sa vlasti i prepušta je novoj većini. Samo u Tuzlanskom katnonu to nije praksa jer trenutno skupštinska manjina vlada nad većinom.

Premijer kantona Denijal Tulumović (SDA) je takođe saučesnik u ovom scenariju. Znajući da njegova vlada više nema podršku većine poslanika u Skupštini TK, on je morao odstupiti sa mjesta predsjednika vlade te pustiti novoj vladi da ispravi dugogodišnju nepravdu koja se ogleda u netransparentom trošenju novca građana, aferama, sumnjivim tenderima, zdravstvenom i obrazovnom kolapsu, politizaciji policije, nesnalaženju u kriznim situacijama i u mnoštvu drugih primjera.
Pokušaj prebacivanja krivnje za neusvajanje budžeta na poslanike nove skupštinske većine je čisto zamazivanje očiju javnosti u Tuzlanskom kantonu. Apsurdno je da baš sada vlast traži podršku onih koji se do sada nisu pitali i čiji se mišljenje svakodnevno gazilo i obezvrjeđivalo.

Gospoda Vujović, Krešić i Tulumović su znali da su izgubili skupštinsko povjerenje te pod krinkom zaštite vitalnog nacionalnog interesa odlučili da sačuvaju fotelje unutar vlasti, pa čak i po cijenu da ugroze finansijski život građana i institucija Tuzlanskog kantona. Smatramo da za svoju odluku moraju snositi političku i moralnu odgovornost jer su oni isključivi krivci za ovakvo stanje, saopćio je KO SDP BiH Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,