Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Tuzlanski kanton: Stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku posljednja 24 sata

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku posljednja 24 sata bilo je slijedeće:

Vodostaj na brani HA Modrac u 08,00 sati iznosio je 201,15 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m., što znači da je visina preliva 1,15 metara. Vodostaj opada 2 – 3 cm na sat. Ispust je 228 m3/s.

Stanje na putevima: Zbog poplava, odrona ili potonuća kolovoza, zatvoreni su magistralni putevi: M-4 Doboj-Tuzla (u mjestima Stanić Rijeka i Miričina) kao i regionalni put: R-460 Gračanica-Srnice. Na dionici Živinice-Kalesija mogu saobraćati vozila do 12 tona. Na dionicama: M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići), obustavljen je saobraćaj za teretna vozila, dok putnička vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. Na magistralnom putu M-4 Tuzla-Gračanica, saobraća se otežano, uz neophodan maksimalan oprez.

Općina Kalesija: U toku noći iseljene 3 porodice zbog klizišta iz MZ Jajići. Za MZ Hrasno uspostavljen saobraćaj za putnička motorna vozila.

Općina Gračanica: Vodostaj na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta je u opadanju. Još uvjek je cijela Sprečanska dolina poplavljena.

Općina Živinice: Na području općine Živinice, na lokalitetu Maline, angažovana mehanizacija i ljudstvo, koji rade na osposobljavanju pruge na relaciji Banovići – Živinice. Nadležne službe počele su dezinfekciju poplavljenih očišćenih objekata.

Općina Lukavac: Put iz Lukavca prema Banovićima je u prekidu.

Općina Gradačac: U toku noći prijavljeno je jedno novo klizište tako da je ukupan broj klizišta u općini Gradačac 138.

Općina Sapna: U prekidu su putne komunikacije Nezuk – Baljkovica zbog odrona na dva mjesta u rejonu Vreoce.

Općina Teočak: Došlo je do pojave dva nova klizišta i to u MZ Centar (ugrožen jedan stambeni objekat) i MZ Bilalići-Uzanovići (ugrožen jedan stambeni objekat)

Stanje sigurnosti: Javni red i mir na području Tuzlanskog kantona je narušen 3 puta (2x na području općine Kalesija i 1X na području općine Kladanj). Evidentirano je 9 krivičnih dijela (4 teške krađe, 1 teška krađa u pokušaju, 1 oduzimanje tuđe pokretnine, 1 prijevara, 1 šumska krađa, 1 izazivanje opće opasnosti). Prema informacijama iz MUP-a TK, niti jedno krivično djelo nije u vezi sa pojavom klizišta. Evidentirana 1 saobraćajna nezgoda u kojoj je jedno lice povrijeđeno gdje se ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda). Evidentirano je i 7 ostalih događaja (1 požar u ulici Alije Ibrića u Tuzli, prema prvim procjenama uzrok je nehat i nepažnja. Prouzrokovana manja materijalna šteta).

Zdravstvena situacija: Tokom protekla 24 sata na UKC Tuzla nije bio slučajeva koji su hospitalizirani kao posljedica klizišta ili poplava na području našeg kantona.

Snabdijevanje građana vodom i električnom energijom

Općina Kalesija: Paraći i Hrasno nemaju napajanje pitke vode, a Paraći nemaju napajanje ni e. energijom.

Općina Gračanica: Proradio je 110 kw dalekovod tako da područje cijele općine Gračanica ima napajanje e. energijom. Vodosnabdijevanje je u prekidu za MZ Pribava, Prijeko Brdo, Vranovići, Puk i Kulovići.

Općina Lukavac: Vodosnabdijevanje je u prekidu sa Bokavićima, Modracom, dio Bistarca, Hrvata i Puračića.

Općina Srebrenik: Bez vodo napajanja su naselja Špionica Srednja, Tinja, Podorašje, Previle, Ormanica, Hrgovi, Špionica Centar, Gornja Tinja.

Općina Gradačac: Bez napajanja pitkom vodom su naselja Zelinja Srednja, Vučkovci, Srnice Donje i Gornje, voda nije za piće u naseljima Mionica Vrelo, Lukavac Gornji i Vučkovci.

Općina Kladanj: U prekidu je vodosnabdijevanje u mjestima Prijanovići,

Općina Sapna: U prekidu je vodosnabdijevanje Vitinica i Goduš.

Doboj Istok: U toku dana će biti puštena u rad voda za sva naselja koja nije za piće. Napajanje el.energijom je u stalnim prekidima na području cijele općine.

Općina Tuzla: Prema informaciji iz OC Tuzla vodsnabdijavanje i elektro snabdijevanje je u prekidu sa svim naseljima gdje su prijavljena klizišta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje